Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papierówki

Papierówki to moje ulubione jabłka, bo kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami :D

Pojechałam na weekend do taty, na wieś. Od razu poszłam pod drzewo zjeść kilka świeżych soczystych papierówek:) W tym roku drzewko szczególnie obrodziło. Nazbierałam całą skrzynkę... i jeszcze pewnie drugie tyle zostało pod drzewem. Postanowiłam zrobić dwa szybkie i smaczne ciasta, aby tego słonecznego dnia nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni:) Szybko wygrzebałam zeszyt mamy i wzięłam się do roboty.

Szybki i smnaczny jabłecznik - mediumSzybki i smaczny jabłecznik

Składniki:

cukier 1 szklanka

margaryna 1 kostka

jajka 5 sztuk

mąka pszenna 2,5 szklanki

śmietana 0,5 szklanki

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukier puder

jabłka

cynamon Prymat

Ucieramy margarynę z cukrem na gładką masę. Dodajemy kolejno jaja, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Połowę masy wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Jabłka obieramy, kroimy dowolnie i chwilę prażymy na rozgrzanej patelni. Nie podałam ilości jabłek bo nie zważyłam ich, zawsze daję na oko :) Wykładamy jabłka na masę i posypujemy cynamonem. Następnie wylewamy resztę masy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

 

Nazwa kolejnego ciasta nie kojarzy się może z deserem, ale jest równie smaczne:)

Ciasto z jabłkami " salceson"

Ciasto z jabłkami

 

 Składniki:

jajka 4 sztuki

cukier 1 szklanka

mąka pszenna 2 szklanki

olej 1 szklanka

soda 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kakao 2 łyżeczki

cynamon Prymat 1 łyżeczka

jabłka

Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Ucieramy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w dowolne kształty. Ilość jabłek zawszę daję na oko. Ma być ich dużo:) Dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wąskiej blaszki " keksówki ". Pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Z racji, że pogoda dopisała, nie starczyło już czasu na inne smakołyki z papierówkami, ale następnym razem na pewno nie obejdzie się bez placuszków z jabłkami i ciepłej marmoladki :)

caralajna 31.07.2014 15:25
mi też papierówki kojarzą się z wakacjami u babci, jak byłam dzieciakiem :)
Maria 70 31.07.2014 10:51
Bardzo smakowite wypieki. Też bardzo lubię papierówki,kojarzą mi się z jedyną jabłonią u rodziców.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak