Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny - małe, wielkie przyjemności ;)

O pochodzeniu tych jakże prostych babeczek pisano już wielokrotnie. Fakt, że zarówno Amerykanie jak i Brytyjczycy uważają iż muffiny to ich wynalazek świadczy o tym, że sukces ma wielu ojców ;) Na czym jednak polega sukces tych małych, niepozornych babeczek? Moim zdaniem na prostocie i dowolności.

Muffinki to najprostsze ciastka świata – nie wymagają skomplikowanych składników, długotrwałego przygotowania i zasadniczo… zawsze się udają. Mają jedynie dwa wymagania, których przestrzeganie nie nastręcza trudności nawet najmniej doświadczonemu kucharzowi:

1)      zawsze osobno mieszany składniki suche a osobno mokre

2)      łącząc obie masy nie staramy się za bardzo aby ciasto było supergładkie

Są to więc ciasteczka dla wyjątkowo nawet leniwych … pewnie dlatego tak je lubię ;)

Drugą zaletą tych małych babeczek jest ich różnorodność.

Mogą być słodkie lub wytrawne, prościutkie lub wyrafinowane, zrobione zgodnie z zasadą „porządki w lodówce” lub zaplanowane jako wyrafinowana, zaskakująca przekąska. Zarówno składniki suche jak i mokre są w pewnym stopniu dowolne: mąki mogą być różne, jako płynu można użyć śmietany, maślanki, mleka, soku owocowego, jogurtu… co akurat mamy i co nam do głowy wpadnie. Zaś dodatki to już prosta droga do „1000 i 1 pomysłu na…”

Najpopularniejsze są muffiny na słodko. Tutaj wybór jest ogromny i ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Zaczynając od owoców jednymi z moich ulubionych są muffiny z ananasem i wiórkami kokosowymi.

 Muffiny - małe, wielkie przyjemności ;)

fot. muffiny z ananasem i wiórkami kokosowymi

Dla miłośników czekolady proponuję mocno czekoladowe, mokre i ciężkie muffiny z czekoladą i owocem granatu.

 Muffiny - małe, wielkie przyjemności ;)

fot. muffiny z czekoladą i owocem granatu

Poza kombinacjami z różnymi rodzajami owoców muffiny pozwalają także na eksperymenty z różnymi rodzajami mąki. Bardzo smaczne są muffiny z mąką migdałową bądź orzechową, ciekawe okazały się także muffiny z mąki kukurydzianej.

Muffiny - małe, wielkie przyjemności ;)

fot. muffiny z bananami i mąką migdałową

Ale muffinki to nie tylko słodkości. Wytrawne muffiny mogą z powodzeniem zastąpić pieczywo, którego właśnie znowu zapomnieliśmy kupić -  ja robię wtedy muffiny z dodatkami, które akurat zalegają mi w lodówce, np. takie.

Muffiny - małe, wielkie przyjemności ;)

fot. muffiny „dnia drugiego”

Ze względu na swój charakter „przegryzki na dwa kęsy” sprawdzają się jako wytrawna przekąska zaskakująca gości np. muffiny gryczane z twarogiem i miętą. 

Muffiny - małe, wielkie przyjemności ;)

fot. muffiny gryczane z twarogiem i miętą.

 

Niezależnie od dodatków muffiny uzależniają i to chyba jedyna ich wada… ale jak dla mnie jest to wada za które je lubię;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak