Kurczak z dymką
Opublikowano: 14.03.2013

Kurczak jest u nas popularny. Często jemy go na obiad, warto więc sobie co nieco go urozmaicić…
2 piersi z kurczaka 1/2 pęczka dymki 3 łyżki sosu sojowego 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia
Dwie łyżki sosu sojowego wymieszać z mąką. Piersi pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z sosem i mąką. Odstawić na 1/2 godziny.
Dymkę pokroić na centymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie patyczki.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i marchewkę. Smażyć na dużym ogniu, intensywnie mieszając, przez 2-3 min. Dodać resztę sosu sojowego i dymkę. Zamieszać. Podawać z ryżem.