Kurczak z dymką

Opublikowano: 14.03.2013
Autor: smakujmy.pl
Kurczak z dymką
Kurczak jest u nas popularny. Często jemy go na obiad, warto więc sobie co nieco go urozmaicić…
2 piersi z kurczaka
1/2 pęczka dymki
3 łyżki sosu sojowego
1 marchewka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

 

Dwie łyżki sosu sojowego wymieszać z mąką. Piersi pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z sosem i mąką. Odstawić na 1/2 godziny.

Dymkę pokroić na centymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie patyczki.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i marchewkę. Smażyć na dużym ogniu, intensywnie mieszając, przez 2-3 min. Dodać resztę sosu sojowego i dymkę. Zamieszać. Podawać z ryżem.

 

Kurczak z dymką

prymat