Kulinarne skarby ukryte na łące

Opublikowano: 25.05.2015
Autor: Katarzyna59
Kulinarne skarby ukryte na łące
Wiosną nasze ogródki i łąki są pełne leczniczych roślin, mających swoje zastosowanie także w kuchni. Stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Wykorzystujmy je w kuchni, bo to całe bogactwo witamin!!!

Wiosna to najlepsza pora, aby w kuchni wykorzystać skarby jakie daje nam przyroda. Niektóre rośliny potocznie uważane za chwasty są źródłem wielu cennych witamin i wartości odżywczych. Zacznijmy więc sięgać po takie rośliny jak: pokrzywa, mniszek lekarski czy szczaw. Rośliny te są łatwo dostępne, możemy je znaleźć we własnym ogródku czy na łące. Nie tylko mają wiele właściwości leczniczych, ale również wspaniale smakują. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. 

 

 

POKRZYWA
Pokrzywa to nie tylko chwast, lecz jedna z najzdrowszych roślin. Już w dawnych czasach była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Jest to prawdziwa skarbnica witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Doskonale wzmacnia, oczyszcza i regeneruje ludzki organizm. Jest uważana za naturalny antybiotyk. Ma wiele właściwości leczniczych, kosmetycznych i żywieniowych. 

Kotlety mielone z pokrzywami i cukinią

Kulinarne skarby ukryte na łące

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
20 sztuk świeżych liści pokrzyw,
1/2 cebuli
1/2 cukinii,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrzywy drobno siekam nożem. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę.
2. Do mięsa mielonego dodaję pokrzywy, cebulę, cukinię, jajko, bułkę oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety.
3. Mielone smażę na rozgrzanej oliwie na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką.

MNISZEK LEKARSKI
Mniszek lekarski (mlecz) to roślina bogata w witaminy i składniki mineralne. Mniszek ma zastosowanie jako lek zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Pomaga w leczeniu anemii, pozwala oczyścić organizm z toksyn. Kwiaty stosuje się w leczeniu przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej. Roślina coraz częściej jest wykorzystywana w kuchni. Można ją wykorzystać do np. przygotowania syropu, wina, nalewki, zupy, sałatki, a nawet koktajlu. Jadalne są zarówno płatki kwiatów mniszka, jak i młode listki. Syrop z mniszka lekarskiego ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. 

Syrop z mniszka lekarskiego

Kulinarne skarby ukryte na łące

 

SKŁADNIKI:
300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza),
1,5 cytryny,
3 szklanki cukru,
5 szklanek wody.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce. 
2.  Następnego dnia napój przecedzam. Wsypuję cukier. Gotuję na małym ogniu około 2,5 godziny. 
3. Gdy syrop lekko zgęstnieje gorący przelewam do słoiczków. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam je na 3 godziny. Gotowy syropek wynoszę do spiżarni. 

SZCZAW
Szczaw to jedna z najbardziej niedocenianych roślin. Jest to przede wszystkim źródło witaminy C, wzmacnia odporność organizmu. Jest stosowany jako lek pomagający w leczeniu stanu zapalnego dróg oddechowych oraz podrażnienia górnych zatok. Szczaw przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Liście szczawiu są jadalne i używane w kuchni do przyrządzania np. zup, sałatek czy sosów. 

Zupa szczawiowa z jajkiem

Kulinarne skarby ukryte na łące

 SKŁADNIKI:

3 skrzydełka z kurczaka,
1 marchewka,
1/2 korzenia pietruszki,
4 ziemniaki,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 pęczek szczawiu,
100 ml śmietany 30%,
2 jajka,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję 15 minut.
2. Szczaw drobno siekam i wrzucam do wywaru. Wlewam śmietanę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Zupę wylewam na talerze, dodaję jajko i podaję.

 

Późna wiosna to najlepsza pora na zbieranie i przetwarzanie roślin leczniczych. Pamiętajmy jednak, aby zbierać je z dala od dróg, którymi jeżdżą samochody. Wykorzystujmy je w kuchni, bo naprawdę warto.

prymat