Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchnia żydowska

Interesujemy sie kuchniami włoską, francuską czy indyjską, ale często nie znamy tych, które są dużo bliższe naszej tradycji kulinarnej. Jedną z nich jest kuchnia żydowska w której wszystko opiera się o pojęcie koszerności.

Kuchnia żydowskaZacznijmy od samego pojęcia koszerny (hebr. kaszer) - oznacza to pokarmy odpowiednie , nadające się do spożycia. Zgodnie więc z prawem żydowskim:
-można spożywać mięso ssaków które równocześnie mają rozdzielne kopyto (parzystokopytne) i są przeżuwaczami czyli cielęta, woły, owce, kozy, bawoły -z ptaków dozwolone są te które nie są drapieżnikami a ich mięso tradycyjnie jest pokarmem człowieka czyli kaczki, kury, gęsi, indyki (te są kwestionowane przez ortodoksyjnych żydów ponieważ nie ma o nich wzmianki w źródłach) a także dzikie ptactwo takie jak przepiórki, kuropatwy i bażanty
 - z ryb koszerne są tylko te które równocześnie posiadają płetwy i łuski oraz składają ikrę czyli karp, pstrąg, łosoś, śledź
- jarzyny, owoce i jajka (wyłącznie pochodzące od ptactwa koszernego)
-mleko i jego przetwory(pod warunkiem ze nie łączymy go z mięsem; zakaz ten sięga tak daleko ze nie wolno do przygotowywania i podawania potraw mlecznych i mięsnych stosować tych samych naczyń, ścierek, sztućców a nawet zlewów. Co więcej nie wolno jeść potraw mlecznych bezpośrednio po mięsnych (przerwa w zależności od tradycji wynosi 1-6 godzin), można natomiast jeść najpierw potrawy mleczne a potem mięsne ale pod warunkiem dokładnego wypłukania ust i przegryzienia kawałkiem chleba. Po serze nakazuje się jednak zachowanie przerwy.
-zakazane są owoce morza 
-zakazane jest spożywanie krwi dlatego zwierzę po zabiciu należy dokładnie wykrwawić, wyżyłować, a także nasolić i wymoczyć - ma to na celu jak najdokładniejsze usuniecie krwi; wątroba powinna być także opalona nad ogniem
-zwierzęta muszą być zabite możliwie szybko, przez wykwalifikowanego specjalistę (szocheta), niedozwolone jest jedzenie mięsa zwierząt rannych, takich które cierpiały przed śmiercią lub padłych oraz zabitych w inny sposób niż rytualny (wyłącznie przez szocheta, jednym pociągnięciem noża, które przecina równocześnie gardziel i tchawice)
-nie wolno jeść części żyjącego zwierzęcia
-każda substancja wytwarzana przez niekoszerne zwierzę jest także niekoszerna, wyjątkiem jest miód który jest zbierany przez pszczoły a nie wytwarzany ale z wyjątkiem miodu spadziowego ponieważ spadź jest wytwarzana przez mszyce a te są niekoszerne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak