Kalendarzyk Przetwórstwa warzyw na potrzeby nasze i naszego domu.

Opublikowano: 09.04.2015
Autor: NatalkaC
Kalendarzyk Przetwórstwa warzyw na potrzeby nasze i naszego domu.
Sezon przetwórstwa domowego jest uzależniony od pory dojrzewania i zbioru poszczególnych warzyw, ale również od ilości opadów i słońca. Zbiór zaczyna się już na początku maja i trwa do końca października.

MAJ

Najpóźniej w drugiej połowie miesiąca powinno się zrywać młode liście szczawiu. Należy je zbierać przed wyrośnięciem łodyg kwiatowych. Szczaw konserwuje się lub mrozi ale można również wysuszyć i przechowywać w chłodnym miejscu szczelnie zamknięty.

CZERWIEC

W tym miesiącu można przygotować młode buraczki na botwinkę. Można ją zasolić, zamarynować lub zamrozić

LIPIEC

To okres, kiedy robi się najwięcej przetworów z owoców. Z warzyw do przetwarzania nadaje się groszek zielony.

SIERPIEŃ

Jest najlepszą porą na kwaszenie i konserwowanie ogórków i cukinii.  Można tez rozpocząć przygotowywanie przetworów z warzyw dyniowatych (np. kabaczka). Od połowy miesiąca zaczyna się najlepszy okres na przetwarzanie pomidorów, papryki i fasolki szparagowej. Pojawiają się grzyby.

MARYNATA Z MŁODEJ CUKINII

SKŁADNIKI:

3kg młodej cukinii

1 1/2l wody

4łyżki kwasku cytrynowego

1 1/2kg cukru

3 kawałki cynamonu

3łyżki goździków

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Cukinię umyć. osuszyć, obciąć końcówki. Przekroić na pół i łyżeczką usunąć nasiona. Pokroić w szerokie pasy, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Odstawić w chłodne miejsce na 12h. Następnie cukinię ułożyć pionowo w słoikach.  Zagotować wodę, którą były zalane warzywa, dodać cukier, cynamon i goździki. Gorącym płynem zalać cukinie. Zamknąć słoiki, przykryć ręcznikiem i odstawić do wystudzenia.

WRZESIEŃ

Ciągle jeszcze przetwarza się ogórki i fasolkę szparagową. Robi się przetwory z pomidorów i papryki. Dobre do przetwarzania są kalafiory i brokuły. Przy odpowiedniej pogodzie zaczyna się sezon na grzyby. Wrzesień jest najlepsza pora na marynaty i sałatki.

PAŹDZIERNIK 

Z nie wyrośniętych ogórków można jeszcze zrobić korniszony. Dobre na przetwory są zielone pomidory. Do końca miesiąca trzeba zakisić kapustę i inne warzywa.

prymat