Aronia to owoc posiadające właściwości lecznicze. Poprawia kondycję naczyń krwionośnych, przez co jest polecana osobom ze skłonnościami do żylaków i miażdżycy. Owoc ten jest także wykorzystywany do regulacji nadciśnienia tętniczego oraz jako specyfik zapobiegający odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic i chroniący przed chorobami serca. Dżem z aronii ma właściwości takie jak ochrona organizmu przed nowotworami, usprawnienie przemiany materii, poprawa gospodarki tłuszczami a także działa uspokajająco.
Przedstawiam Wam przepisy na dwa dżemy z aronii a każdy z innym dodatkiem.
Dżem z aronii i jabłek:
- 3 kg owoców aronii po wcześniej przygotowanym soku
- 1 kg jabłek
- 1 szkl cukru
- 1 żelfix
- sok z 1 cytryny
Jabłka umyć obrać i pokroić na ćwiartki. Aronię przełożyć do garnka dodać jabłka i gotować. Ugotowane owoce zmiksować blenderem na mus.