Domowa musztarda

Opublikowano: 13.04.2015
Autor: BeataMM
Domowa musztarda
Domowa musztarda jest zdrowa.Chińczycy używali jej tysiące lat temu, a starożytni Grecy uważali ją za przyprawę codziennego użytku. Pierwszą wzmiankę na temat jej leczniczego działania możemy znaleźć w pismach Hipokratesa.

Prawdziwa musztarda to: gorczyca, sól, ocet i odrobina cukru. Jeśli nie chcemy dodawać cukru możemy użyć miodu lub dodać upieczone jabłko, albo kilka upieczonych słodkich śliwek. Taka musztarda to samo zdrowie!

W kuchni używane są: nasiona, świeże listki i drobne żółte kwiatki, które znakomicie smakują z zieloną sałatą, w surówkach z rzodkiewek, pomidorów, w sałatkach ziemniaczanych,  doskonałe są do masła ziołowego, past twarogowych i jajecznych, do zup ziołowych i pomidorowych, do potrawki z drobiu i baraniny, do smażonych ziemniaków.

Nie ma na świecie kuchni, która nie używałaby musztardy.

prymat