Cudze chwalicie swego nie znacie

Opublikowano: 24.04.2012
Autor: mariel78
Cudze chwalicie swego nie znacie
Szukamy egzotycznych przepisów z różnych zakątków świata , zapominając o tym , że te najbardziej egzotyczne mamy pod nosem .Zamiast wykwintnie wolę smacznie .Zamiast kuchni francuskiej wolę spiską ... Grulownik , gałuski , moskole ,zupa sałatowa ,świyncelina , bryndza.... to teraz moja egzotyka .

Grulownik to tradycyjny kołacz spiski , czyli ciasto drożdżowe z masą serowo-ziemniaczaną .

Zakochałam się w nim przy pierwszym kęsie , najlepszy robi oczywiście moja teściowa , ale i ja spróbowałam się z tym przysmakiem ... i wyszłam obronną ręką ...mam nadzieję ...Cudze chwalicie swego nie znacie

 

Ciasto:

50 gram drożdży

mąki na oko

szczypta soli

3 gotowane ziemniaki ( 3 łyżki zgniecionych ziemniaków)

 

Nadzienie:

250 gram twarogu

2 łyżki gotowanych ziemniaków

cukier waniliowy

cukier do posypania

jajko

Robimy zacier czyli szklanka letniej wody drożdże ,ziemniaki  przepuszczone przez praskę, mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ...

Cudze chwalicie swego nie znacie

Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite.

Ser mielimy , dodajemy ziemniaki przepuszczone przez praskę , jajko i cukier waniliowy , wszystko razem mieszamy .

Cudze chwalicie swego nie znacie

Na dużej brytfannie formujemy placek , ja robię okrągły ... wykładamy ciasto nadzieniem i posypujemy według uznania cukrem.

Cudze chwalicie swego nie znacie

prymat