Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka łaciata z cytrynową polewą

Najprostsza babka na świecie. Niby nic szczególnego ale... jeśli udekorujemy ją polewą i posypiemy orzechami to zyska nowy wymiar i ciekawy smak. Dodatkowo sok z cytryny cudownie pachnie i jest dominujący w tym zestawieniu.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy
  • czubata łyżka kakao

 

Lukier

  • 300 g cukru pudru
  • łyżka wody
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka tartych orzechów laskowych

 Do  małego rondelka wkładamy pokrojone w kawałki masło. Na małym ogniu podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Zdejmujemy z ognia i kołysząc garnkiem pozwalamy aby wszystkie masło się rozpuściło. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Mąkę mieszamy wraz  proszkiem do pieczenia i przesiewamy.

Jajka wraz  cukrem ubijamy na gęsta , jasną masę. Powoli nie przerywając miksowania wlewamy lekko ciepłe masło. Miksujemy. Wsypujemy małymi porcjami mąkę z proszkiem, wlewamy kilka kropli aromatu i mieszamy.

Formę z kominkiem do babki, wysmarowujemy masłem i obsypujemy tarta bułką. Wylewamy do niej połowę ciasta. Do pozostałej części wsypujemy przesiane kakao i mieszamy. Przy pomocy dużej łyżki nakładamy je na jasne ciasto, łyżka przy łyżce.

Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Warto sprawdzić stopień upieczenia ciasta, drewnianym patyczkiem, zanim je wyjmiemy.

 Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gęstego, gładkiego lukru. Polewamy nim całe ciasto. Na koniec obsypujemy tartymi orzechami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak