Składniki:
- 200 g masła
- 5 jajek
- szklanka drobnego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy
- czubata łyżka kakao
Lukier
- 300 g cukru pudru
- łyżka wody
- sok z 1 cytryny
- szklanka tartych orzechów laskowych
Do małego rondelka wkładamy pokrojone w kawałki masło. Na małym ogniu podgrzewamy aż zacznie się rozpuszczać. Zdejmujemy z ognia i kołysząc garnkiem pozwalamy aby wszystkie masło się rozpuściło. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Mąkę mieszamy wraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy.
Jajka wraz cukrem ubijamy na gęsta , jasną masę. Powoli nie przerywając miksowania wlewamy lekko ciepłe masło. Miksujemy. Wsypujemy małymi porcjami mąkę z proszkiem, wlewamy kilka kropli aromatu i mieszamy.
Formę z kominkiem do babki, wysmarowujemy masłem i obsypujemy tarta bułką. Wylewamy do niej połowę ciasta. Do pozostałej części wsypujemy przesiane kakao i mieszamy. Przy pomocy dużej łyżki nakładamy je na jasne ciasto, łyżka przy łyżce.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Warto sprawdzić stopień upieczenia ciasta, drewnianym patyczkiem, zanim je wyjmiemy.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gęstego, gładkiego lukru. Polewamy nim całe ciasto. Na koniec obsypujemy tartymi orzechami.