Avocado Chellenge

Opublikowano: 14.10.2014
Autor: KarolKurian
Avocado Chellenge
Moja żona rzuciła mi wyzwanie, które polegało na ugotowaniu dania głównego dla 3 osób z Awokado w 1 godzinę. Na zakupy mogłem przeznaczyć max 50zł (czas 10min). Do dyspozycji miałem także produkty już znajdujące się w naszej spiżarni.

Moja żona rzuciła mi wyzwanie, które polegało na ugotowaniu dania głównego dla 3 osób z Awokado w 1 godzinę. Na zakupy mogłem przeznaczyć max 50zł (czas 10min). Do dyspozycji miałem także produkty już znajdujące się w naszej spiżarni.

Składniki:

(Zakupy)

Awokado zielone 1szt.
Awokado czarne 1szt.
Dynia Hokkaido 1 mała szt.
Rozmaryn świeży
Majeranek świeży
Rzeżucha
Zielone Tagliattele Szpinakowe
Polędwiczka wieprzowa ok. 300g

(Domowa spiżarnia)

Cukier trzcinowy 2 łyżki stołowe
Wino czerwone słodkie 250ml
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Pomarańcza 1szt
Cytryna 1szt.
Masło 50g
Śmietana 30% 50ml
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Dynię należy opłukać pod wodą, przekroić na pół, usunąć pestki i miąższ, pokroić w kostki. Odstawić na bok. 


Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać dynię i zarumienić, dodać trzcinowy cukier (należy uważać, by go nie przypalić), dodać szklankę czerwonego wina. Gotować aż sos sam zgęstnieje, dodać szklankę wody, wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Z zielonego awokado usunąć pestkę i pokroić w kostkę, dodać do ragout z dyni, gotować aż zmięknie. Do zabielenia dodać śmietanę.


Z czarnego awokado usunąć pestkę i oddzielić od skórki, pokroić w drobną kostkę. 


Polędwiczkę oczyścić, pokroić w medaliony.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić mięso, zarumienić, zmienić stronę, dodać gałązkę rozmarynu, cebulę, czosnek (zgnieciony), sól, pieprz i czarne awokado. 
Przykryć i zdjąć z gazu. 


Ugotować makaron od zimnej, nieosolonej wody.

Zdjąć przykrywkę z patelni z mięsem, dodać masło i chwile razem poddusić.

Wykończyć danie dodając świeżego majeranku i rzeżuchy.


A efekt końcowy widać na zdjęciu!

prymat