Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory warzywne

Przepisy z kategorii Przetwory warzywne: 13
Sortuj:

Przetwory z warzyw

Jak zachować smak sezonowych warzyw? Wystarczy przygotować z nich przetwory warzywne, tak by o każdej porze roku móc sięgnąć do spiżarki po wybrany słoiczek i cieszyć się smakiem ulubionych warzyw.  

Z warzyw do słoiczka można przygotować zarówno surówki obiadowe czy też przekąski, które będziemy zajadać prosto ze słoiczka. Przygotowywanie przetworów warzywnych to doskonały sposób na przechowywanie sezonowych warzyw przez dłuższy czas. Klasycznym przykładem przetworów warzywnych są oczywiście kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, buraki i ogórki. Kiszenie warzyw polega na zalaniu ich solanką z dodatkiem odpowiednich przypraw, zakręceniu słoiczków i pasteryzacji słoiczków, tak by wewnątrz przetworów nie zadomowiła się pleśń. W polskich domach kiszenie jest niemalże tradycją, szczególnie że kiszone ogórki czy kapustę możemy wykorzystać do przygotowywanych dań i przekąsek. Kiszone ogórki często dodajemy do sałatki jarzynowej, z kolei z kiszonej kapusty możemy przygotować np. Kapuśniak z kiszonej kapusty czy surówkę z kiszonej kapusty.  

Przetwory z warzyw to nie tylko same warzywa, ale również soki powstała na ich bazie. Z kiszonych ogórków i buraków, często pije się sok, który może mieć pozytywny wpływ. 

Jakie warzywa można kisić?  

Mimo, że najbardziej popularne przetwory warzywne to kiszone ogórki, kapusta czy buraki, to jednak warto pamiętać, że kisić można niemalże wszystkie warzywa. Coraz większą popularnością cieszą się kiszone rzodkiewki, często dodawane do dań kuchni bliskowschodniej, podobnie jak kiszone cytryny. Nie można pominąć tutaj kiszonych cukinii, kiszonych papryk czy pieczarek. Kiszonki to również idealny przepis na odporność, dlatego warto sięgać po nie jesienią i zimą, np. Do obiadu podając surówkę z kiszonej kapusty, lub na sam obiad zaserwować kapuśniak z kiszonej kapusty lub bigos z kiszonej kapusty. Przepis na kiszoną kapustę znajdziecie oczywiście w serwisie Doradca Smaku. Dla fanów kuchni azjatyckiej również mam coś specjalnego! Przepis na domowe kimchi, które przygotowuje się na bazie kapusty pekińskiej i zalewa pikantną marynatą. Kimchi jest coraz bardziej popularne i chętnie przygotowywane, ponieważ idealnie pasuje do warzyw z woka, mięs w panierkach czy sosach.  

Oprócz kiszenia – marynowanie! 

Warzywa marynowane to kolejny smaczny pomysł na przetwory warzywne. W przeciwieństwie do kiszenia, proces marynowania polega na zalaniu warzyw wodą z dodatkiem octu i przypraw, a nie solanką. To niezwykle ciekawy sposób przygotowywania warzyw, który pomaga zachować ich smak, wzbogacając o nuty przypraw czy octu. Wśród przetworów z warzyw marynowanych można wyróżnić marynowane kolorowe papryki, które często wykorzystuje się jako dodatek do sałatek czy obiadu, a także marynowane grzybki, np. marynowane kurki.  

Przetwory z warzyw to doskonały sposób na eksperymentowanie z różnymi smakami, a następnie cieszenie i delektowanie się nimi przez cały rok. Do kiszonych czy marynowanych warzyw można użyć różnorodnych przypraw, które nadadzą im wyrazistego smaku oraz go zdefiniują. Częstym eksperymentom poddawane są przetwory z ogórków, które można przygotować np. Z dodatkiem przyprawy curry, chili (ogórki krokodylki z chili) czy musztardą. Ilość wariantów jest ograniczona i zachęcam Was do wypróbowania różnorodnych przepisów z serwisu Doradca Smaku i wybrania tych Waszych zdaniem najlepszych! 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak