Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Polewy

Przepisy z kategorii Polewy: 4
Sortuj:

Polewa to obowiązkowy element wielu ciast i deserów. Jak ją przygotować, aby była odpowiednio słodka, miała idealnie gładką i błyszczącą konsystencję? Doradca Smaku podpowiada sprawdzone przepisy na polewy, którymi udekorujesz swoje słodkie wypieki. 

Jak zrobić polewę? 

Ilość składników potrzebnych do przygotowania polewy nie jest duża. Są dwie metody przygotowania polew. Jedna bazuje na wykorzystaniu słodkiej śmietanki 30%, druga margaryny, tą można natomiast zastąpić również olejem. Wybierz ten łączący składnik, w zależności od tego, co akurat masz w domu. Do tego dochodzi wybór składnika, który nada polewie smaku. Wybór jest tutaj całkiem spory - może być czekolada biała, z dużą zawartością kakao, gorzka, karmelowa. Jeśli wolisz możesz wybrać też kakao.  Ważne, aby ten składnik nadał polewie intensywnego koloru oraz mocnego smaku. 

Skoro składniki już wybrane to teraz należy przystąpić do przygotowania polewy. Jeśli użyjesz margaryny to najpierw roztopić ją w garnuszku. Ważne jest, aby margaryny nie zagotować, a po całkowitym rozpuszczeniu, zdjąć z ognia i dodać - czekoladę pokrojoną na kawałki lub kakao. I teraz najważniejsza sprawa - należy tak połączyć składniki, aby w polewie nie było grudek. Ciepła polewa będzie płynna, gdy zacznie obniżać się jej temperatura, zacznie gęstnieć. Odczekaj chwilę, zanim wylejesz ją na ciasto lub deser. 

Podobnie wygląda przygotowanie polewy z wykorzystaniem śmietanki 30%. Przelej ją do garnuszka i zacznij powoli podgrzewać, jak będzie ciepła - ale nie gorąca, dodaj czekoladę i kakao i całość porządnie rozmieszaj już na wyłączonym palniku. Możesz użyć do tego łyżki lub kuchennej trzepaczki. 

Do domowej polewy nie trzeba dodawać cukru. Jeśli jednak chcesz, aby polewa była nieco słodsza, dodaj ten składnik do margaryny lub śmietanki. Najlepiej użyć cukier puder. Jeśli dodajesz go do margaryny i masz problem z jego rozpuszczeniem, dodaj 2 łyżki mleka. To pozwoli rozwiązać ten problem. 

Do czego można wykorzystać tak przygotowaną polewę czekoladową lub kakaową? Do ciasta czekoladowego, muffinek, mazurków, ale również jako masę do tarty czy wykończenie ciasta grysikowego. Odpowiednia polewa po zastygnięciu powinna stworzyć chrupiącą warstwę na wierzchu ciasta. Dodatkowo na polewę możesz wysypać wiórki kokosowe, orzechy lub inne ulubione bakalie.  

Inne polewy, które warto przygotować, aby urozmaicić smak i nadać niepowtarzalnego charakteru swoim wypiekom to polewa kokosowa, polewa z białej czekolady, polewa karmelowa, lukrowa a nawet owocowa. 

Doradca Smaku poleca przepisy na słodkie, domowe wypieki, do których warto przygotować pyszną polewę. 

  • Sernik z polewą - dwukolorowy sernik, a do tego gruba warstwa chrupiącej polewy. 

  • Ciasto pijana śliwka -  deser wprost idealny, ciemny biszkopt, krem budyniowy, śliwki nasączone w alkoholu i na wierzchu polewa czekoladowa. 

  • Kokosowy śmietanowiec z polewą truskawkową - kto powiedział, że polewa musi być czekoladowa? Ta truskawkowa, w połączeniu z masą śmietanową, nadaje ciastu orzeźwiającego akcentu.  

 

Wypróbuj moje propozycje na pyszne wypieki z polewą! Spraw, aby Twoje ciasta smakowały i wyglądały niczym z pobliskiej cukierni. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak