Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Kruche ciasta

Przepisy z kategorii Kruche ciasta: 12
Sortuj:

 

Kruche ciasto

Kruche ciasto ma swoich licznych wielbicieli. Jego zaletą jest łatwość przygotowania i uniwersalność. Kruche ciasto może mieć dwa smaki: słodki i wytrawny. Smak słodki uzyskujemy dodając do przepisu podstawowego na kruche ciasto, cukier i dodatki do ciast, np. wanilię czy cynamon. Słone kruche ciasto doprawiamy szczyptą soli i ziołami, np. oregano czy tymiankiem.

Kruche ciasto – przepis podstawowy

Najprostszy sposób na kruche ciasto to zapamiętanie proporcji: 3 : 2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu, 1 część cukru. Pisząc jeszcze prościej, np. 300 gramów mąki, 200 gramów masła, 100 gramów cukru.

Są różne szkoły – jedni dodają jajko, inni nie. Zazwyczaj do takiej ilości powyższych składników dodaje się 1 jajko, szczyptę soli, 2-3 łyżki bardzo zimnej wody. Jeśli ciasto nadal jest suche i nie chce się łączyć, można dodać łyżkę śmietany.

Bardzo ważne jest, aby składniki na kruche ciasto było zimne – chodzi o masło i wodę. Ciasto kruche nie lubi być długo zagniatane. Wyrabiamy je do połączenia wszystkich składników – ciasto powinno być gładziutkie, zwarte i pachnieć masłem. Taką kulę gotowego ciasta, przed pieczeniem schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce.

Ciasta kruche – przepisy

Znanym i bardzo lubianym połączeniem są kruche ciasta z owocami – jabłkami, śliwkami, rabarbarem czy truskawkami.

Zobacz świetny przepis na kruche ciasto ze śliwkami. Przepis, który przyda się w sezonie jesiennym.

Innym, pysznym sezonowym ciastem jest domowe kruche ciasto z truskawkami. Jeśli chcecie oczarować swoich gości smakiem – podajcie je jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi i świeżymi listkami bazylii.

Zobacz naszą poradę, jak zrobić idealne kruche ciasto. Znajdziesz tam 2 sprawdzone sposoby na kruche ciasto.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak