Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Inne mięsa

Przepisy z kategorii Inne mięsa: 16
Sortuj:

Inne mięsa

Dania mięsne wpisują się w bogatą tradycję kuchni polskiej. Bigos, kotlet schabowy, pierogi z mięsem, golonka z piekarnika, flaczki, rolady czy przeróżne wędliny goszczą na stołach Polaków na co dzień i od święta. Również w innych kuchniach świata potrawy z mięsem są niezwykle popularne. Ten kulinarny temat pozwala na naprawdę wiele różnych kombinacji składników.

Najlepsze przepisy na mięsa to te, z których z łatwością przygotujesz pyszne i smaczne dania. W serwisie Doradca Smaku znajdziesz przepastną skarbnicę receptur na potrawy z mięsa. Ich różnorodność zachęca do eksperymentowania i poszukiwania nowych ulubionych dań. Na stronie są zamieszczone zarówno bardzo proste przepisy na szybki obiad z mięsem, jak i receptury uwzględniające nawet kilka godzin na przygotowanie potrawy.

Każdy rodzaj mięsa wymaga innej obróbki, czasu przygotowania i odpowiedniego doprawienia. Do serwisu Doradca Smaku zapraszamy także po inspiracje i wskazówki dotyczące tego, ile piec karkówkę, jaki sos do żeberek warto wybrać, jak przygotować soczyste steki wołowe.

Dania z mięsa – 5 zasad przygotowania

  1. Postaw na sprawdzone składniki

Przygotowując domowe jedzenie, warto wybierać produkty świeże i ze sprawdzonego źródła. Dobra jakość mięsa przekłada się nie tylko na lepszy smak, ale i właściwości potrawy.

  1. Smażenie, pieczenie, grillowanie, a może duszenie – wybierz odpowiedni sposób obróbki cieplnej

Tatar wołowy w ogóle nie wymaga obróbki cieplnej, a krwiste steki, jedynie lekko obsmażone, mają swoich wiernych fanów. Warto jednak pamiętać, że niektóre rodzaje mięs powinny być dokładnie ugotowane, upieczone czy wysmażone. Ta zasada dotyczy m.in. drobiu. Przygotowując pierś z kurczaka, warto upewnić się, czy usmażyła się także w środku. Dokładnej obróbki cieplnej wymaga też dziczyzna, wieprzowina i jagnięcina.

  1. Kontroluj czas

O ile w daniach duszonych długi czas obróbki cieplnej jest wskazany, o tyle przeciągnięte na patelni mięso nie będzie smaczne, podobnie jak niedosmażone. Dlatego warto podążać za wskazówkami w przepisie i kontrolować czas smażenia czy pieczenia. W kuchni przydatny będzie także termometr do mięsa, którym możemy dodatkowo kontrolować temperaturę wewnątrz przygotowywanych steków.

  1. Dobre doprawianie potraw – zadbaj o smak

Przyprawy wzbogacają smak potraw, co w przypadku mięs, często odgrywa kluczową rolę. Warto wykorzystywać w swoich daniach mięsnych zioła, takie jak majeranek, tymianek, oregano, natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn. Do dziczyzny idealnie pasuje pachnący lasem jałowiec, a do drobiu m.in. czosnek czy słodka papryka. Przyprawa do mięs Prymat to klasyczna kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw, która doda smaku każdemu rodzajowi mięsa. Dzięki niej w prosty sposób nadasz potrawie charakter.

  1. Nie zapominaj o dodatkach

Nawet w daniu mięsnym warto zadbać o warzywny dodatek i oczywiście gęsty, esencjonalny sos, który doskonale łączy wszystkie elementy. Sprawdź przepis na kotlety mielone z sałatką szwedzką. Tradycyjne mięsne danie wspaniale komponuje się ze smakiem ogórkowej, lekko kwaśnej sałatki.

Mięso lubi towarzystwo warzyw, ale i owoców. Kaczka w pomarańczach, klopsiki z malinowym sosem albo pieczony schab z jabłkami, żurawiną i czerwoną cebulą to doskonała kompozycja smaków.

Potrawy z mięsa – na różne okazje

Dania mięsne są smacznym wyborem  na obiad w rodzinnym gronie, uroczystą kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Na stronie Doradca Smaku znajdziesz mnóstwo inspiracji na dania na różne okazje.

Co przygotować, kiedy organizujemy spotkanie w domu? Również tutaj sprawdzą się dania mięsne – hity na imprezę to bez wątpienia soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie. Możesz ją podać zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno – do kanapek czy jako przekąskę, po którą sięgną Twoi goście w trakcie wieczoru. Wśród potraw z mięsa na przyjęcie warto wyróżnić też domową pieczeń rzymską. Również do podania na ciepło i na zimno.

Z dokładnymi, sprawdzonymi przepisami przygotujesz pyszne potrawy! Dziesiątki kulinarnych inspiracji czekają na Ciebie w serwisie Doradca Smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak