Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Cukinia

Przepisy z kategorii Cukinia: 40
Sortuj:

Przepisy z cukinią

Cukinia to warzywo pochodzące z terenów USA i Meksyku, zaś do Polski przywędrowała z Włoch (stąd także pochodzi jej nazwa – “zucchina” czyli “mała dynia”). Dziś cukinia jest wysoce ceniona w kuchniach na całym świecie. Charakteryzuje się niską kalorycznością, jest bogata w witaminy m.in. A i C oraz cenne minerały i składniki odżywcze, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest także dobrym źródłem błonnika. Dlatego po przepisy z cukinią szczególnie chętnie sięgają osoby na diecie, skrupulatnie liczące kalorie i dbające o zdrowe odżywianie. Popularność cukinii jest jednak znacznie szersza, bo to warzywo uniwersalne, odpowiednie dla każdego. W kuchni cukinię cenimy przede wszystkim za delikatny smak oraz wszechstronność zastosowań.  

W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziecie wiele różnorodnych, a przede wszystkim bardzo smacznych przepisów z cukinią w roli głównej. W zależności od okazji, dostępnych składników, czy Waszych upodobań kulinarnych będziecie w stanie przygotować dania z cukinią takie jak m.in. zupy, makarony, dania jednogarnkowe, pasztety, placki, zapiekanki, czy specjały typu ratatuj. Cukinia może być też wykorzystana jako makaron spaghetti lub wydrążona i faszerowana mięsem, pieczarkami lub innymi smakowitymi składnikami. 

Zupa z cukinii

Jednymi z najpopularniejszych przepisów na cukinię są zupy. Często są to aksamitne w konsystencji, gęste i rozgrzewające zupy kremy. Oprócz cukinii, skład zupy mogą uzupełnić inne warzywa takie jak pomidory, ziemniaki, brokuły, seler, marchewka, zielony groszek czy fasolka szparagowa. Do zupy krem z cukinią znakomicie pasują takie dodatki jak serek topiony, ser mozzarella czy groszek ptysiowy. Cukinia może też być użyta do przygotowania włoskiej zupy minestrone czy pełnej warzyw bardzo popularnej węgierskiej potrawy leczo.   

Ratatuj (Ratatouille) 

Cukinia jest jednym z głównych składników potrawy Ratatouille, klasycznego dania kuchni francuskiej, o którym wiele osób usłyszało dzięki popularnemu na całym świecie filmowi animowanemu o przygodach sympatycznego szczurka, kucharza Remy’ego. Ta pyszna potrawa rodem z Prowansji składa się z duszonych w garnku warzyw: obok cukinii można tam znaleźć się bakłażan, pomidory, papryki czy cebulę. Ratatuj może być podawany zarówno jako danie główne, przystawka lub dodatek do dań mięsnych. 

Placki z cukinii

Delikatne, lekkie i aromatyczne placki z cukinii to znakomita alternatywa dla wszystkich wielbicieli placków ziemniaczanych, którzy szukają odmiany dla tradycyjnej wersji ulubionego dania. Placuszki z cukinii możesz podawać z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Smakoszom z pewnością spodobają się przepisy na placki z cukinii z dodatkiem kurczaka czy tuńczyka. 

Cukinia faszerowana

Bardzo ciekawym sposobem wykorzystania cukinii w kuchni jest jej wydrążenie i wypełnienie pysznym farszem składającym się np. z kurczaka lub mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego), a także pieczarek, pomidorków, cebuli i żółtego sera. Cukinia wraz z farszem jest wtedy smażona na patelni, a na koniec zapiekana w piekarniku.  

Inne potrawy z cukinią

Cukinia pasuje do wszystkiego! To wyjątkowo uniwersalne i wszechstronne warzywo, które świetnie łączy się z innymi składnikami. Z cukinią można przygotować danie makaronowe, zapiekankę z warzywami lub mięsem, a nawet pasztet. Cukinia może być także ważnym składnikiem sałatki, tarty, czy pasty do kanapek. Znakomicie smakuje przyrządzona na grillu, panierowana i podsmażona na patelni, a także w formie kiszonej, w zalewie octowej lub curry, przechowywana jako przetwory do słoiczków na zimę. Przeglądaj przepisy z cukinią umieszczone przez użytkowników Doradcy Smaku i odkrywaj nowe cudowne możliwości i zastosowania tego wspaniałego warzywa! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak