Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Jajecznica

Przepisy z kategorii Jajecznica: 8
Sortuj:

Jajecznica to danie niewymagające, energetyczne i popularne. Do jej przygotowania potrzebne są dosłownie 3 składniki - masło, jajka i sól. Nie bez powodu jajecznica serwowana jest jako posiłek śniadaniowy. Szybko się ją przyrządza, a do tego jest sycąca i nadaje energii na długi poranek. 

Klasyczna jajecznica – jak ją zrobić?  

Przepis na jajecznicę jest bardzo prosty. Najlepiej do jej przygotowania wybrać dobrej jakości jajka oraz masło. Są to dwa kluczowe składniki. Jajka należy rozbić, wlać do miski, doprawić - w tym celu warto wybrać Przyprawę do jajek Prymat i dokładnie rozbełtać. W tym czasie na patelni można rozgrzać masło. Wtedy zawartość miseczki delikatnie należy przelać na patelnie i poczekać aż jajka się zetną. Jeśli dobrze jajka zostaną rozbełtane to w trakcie smażenia jajecznicę wystarczy tylko ostrożnie przemieszać.  

To jaką konsystencję jajecznicy uzyskamy zależy od smażenia. Właściwie cały smak przyrządzanej jajecznicy uzależniony jest od temperatury w jakiej ją przygotowujemy. Im szybciej i na większym ogniu tym jajecznica będzie bardziej zbita. Jeśli chcecie uzyskać kremową i delikatną jajecznicę, postawcie na mniejszy ogień i dłuższy czas jej przygotowywania.  

Postawcie także na dokładne rozbełtanie jajek przed wlaniem ich na patelnię. W tym celu warto wybrać trzepaczkę oraz unikać bezpośredniego wlewania jajek na patelnię. Im dłużej będziecie mieszać masę jajeczną tym bardziej ją napowietrzycie, a finalnie uzyskacie delikatniejszą konsystencję. 

W wielu przepisach na jajecznicę znajdziecie także dodatkowe składniki - np. śmietanę, majonez lub mleko. Wpływają one głównie na konsystencję jajecznicy, więc proponuję wypróbować różne przepisy, w poszukiwaniu tego, który sprosta Waszym smakom. 

Jak podawać jajecznicę? 

Gotową jajecznicę możecie posypać np. szczypiorkiem lub ulubionymi ziołami. Do tego podajcie świeże pieczywo – sprawdzi się tutaj chleb żytni, pszenny a także razowy. Jeśli macie ochotę na odmianę możecie także podać jajecznicę w kruchych tartaletkach lub domowego bajgla.    

Jajecznica z dodatkami? Dlaczego nie!

Jajecznica to danie, które można urozmaicać. Możecie przygotować ją w wersji wegetariańskiej np. z grzybami, papryką lub cebulą. Jeśli wolicie jajecznicę, w nieco bardziej treściwej formie – wybierzcie boczek, kiełbasę lub szynkę.  W każdej wydaniu będzie smakowało nieco inaczej, ale za to pysznie. Tak wiele sposobów na przygotowanie jajecznicy sprawia, że nie ma możliwości, żeby się Wam znudziła. 

Jajecznica to potrawa, która polecam nie tylko na śniadanie, ale także na kolację.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak