Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Wege leczo

Przepisy z kategorii Wege leczo: 6
Sortuj:

Przepisy na wege leczo

Leczo jest potrawą, która wywodzi się z Węgier i znane jest pod nazwą lecsó. Danie jest gulasze, z warzyw: pomidorów i papryki, cebuli, słoniny i papryki suszonej. Leczo jest samodzielnym danie, które serwuje się z pieczywem, kaszą lub ryżem, albo  potrawę wzbogaca się dodatkiem kiełbasy, jajek. 

Leczo – skąd pochodzi i jakie są jego rodzaje 

W Europie to danie jest bardzo popularne i każdy kraj ma swoją włąsną wersję. Zmienia się jego skłąd i sposób przyrządzania. Na przykład w Polsce w składzie leczo bardzo często występuje cukinia lub bakłażan, a warzywa smaży się na oleju zamiast na smalcu czy słoninie. W Czechach i na Słowacji leczo nazywa się lečo. Podaje się je z chlebem lub bułeczkami.  Niemcy tez mają swoją wersję tego pysznego dania, które znane jest pod nazwą letscho. W tym kraju serwuje się je z ziemniakami lub makaronem. W Izraelu leczo nazywa się litschon i jest podawane z pitą lub hummusem. 

Leczo bez mięsa czy z mięsem? 

Oryginalny przepis na leczo zawiera słoninę. Warzywa smażone są na tłuszczu wieprzowym i danie jest dość tłuste i ciężkie. W kuchniach korzysta się z różnych przepisów na leczo - zarówno z mięsem, jak i bez mięsa. W Polsce bardzo popularna jest wersja leczo z kiełbasą i boczkiem. Czasami, aby danie było lżejsze i mniej tłuste , przyrządza się  je z mięsem drobiowym.  

Leczo gotowane w Polsce zawiera świeżą paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię, bakłażana, kiełbasę i pomidory. Pomidory są świeże, lub z puszki. Często w uproszczonej wersji używa się koncentratu pomidorowego lub passaty.  Warzywa sa najpierw obsmażane na oleju, apotem duszone po dodaniu pomidorów. Przyprawy używane do leczo to papryka słodka, papryka ostra, papryka węgierska, sól i pieprz czarny. Czasami, aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, dosypuje się zioła suszone, np. prowansalskie. 

Przepisy na wegetariańskie leczo 

W serwisie „Doradca Smaku” poza przepisami na leczo z mięsem, jest kilka sprawdzonych przepisów na leczo bez mięsa. 

Przykładem jest pożywna wersja leczo z kotlecikami sojowymi. Razem z warzywami podaje się gotowane w wywarze drobiowym, kotlety sojowe które stanowią ciekawy i pożywny dodatek do warzywnego gulaszu. 

Inny przepis na wegetariańskie leczo jest przygotowany z cukinii, cebuli, pomidorów, i różnokolorowych papryk. . Ten paprykowo-pomidorowy gulasz z warzyw świetnie smakuje z ryżem lub świeżą bagietką. 

Ciekawym przepisem, który jest bardziej potrawką z warzyw niż daniem leczo jest receptura Roberta Sowy na wegetariańską potrawkę z czerwoną fasolą. Potrawę wieńczy kremowy ser burrata, który idealnie pasuje do oliwek, pomidorów, papryk cukinii i fasoli. 

Leczo w węgierskim stylu z papryk, pieczarek i białe fasoli to kolejna odsłona tego pysznego dania. W tym przepisie koloru i smaku dodaje słodka papryka węgierska. Leczo jest gęste, a jego poziom ostrości możesz regulować dodając mniej lub więcej papryki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak