Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Papryka

Przepisy z kategorii Papryka: 30
Sortuj:

Papryka to niezwykle zdrowe, smaczne i aromatyczne warzywo. Zawiera mnóstwo witaminy C i antyoksydantów.  Jest kolorowa i istnieje wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Świetnie smakuje świeża, na ciepło, w formie przetworów czy jako dodatek do wszelkiego rodzaju past. W tym zbiorze znajdziesz przepisy z papryką – w occie oraz paprykę faszerowaną na różne sposoby.  

Papryka – przepis, który lubią wszyscy i zawsze wychodzi 

Chodzi oczywiście o paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. To klasyczne danie, które można przyrządzić na różne sposoby: 

  • papryka faszerowana duszona w garnku 
  • papryka faszerowana zapiekana w piekarniku 
  • papryka faszerowana na grillu 

Papryka faszerowana duszona w garnku to sposób na to, aby papryka i farsz pozostały delikatne i soczyste. Duszenie składników w rondlu, w wywarze zatrzymuje wszystkie smaki i soki w daniu. Dlatego ten przepis polecamy osobom, które lubią sosy i aromatyczne dania. Farsz w tej potrawie jest doprawiony intensywną i lekko pikantną przyprawą kebab gyros.  

Zapiekanie papryk z farszem w piekarniku to bardzo popularny sposób na przyrządzanie papryk. Farsz można skomponować z mięsa, kaszy, grzybów czy sera. To świetny patent na danie w duch zero waste, czyli niemarnowania jedzenia. Do zrobienia farszu można wykorzystać reszt warzyw, grzybów, sera, czy wędlin, które mamy w lodówce.  

Papryka faszerowana upieczona na grillu będzie miała wyjątkowy smak dań z rusztu. To alternatywa dla kiełbasy czy karkówki z grilla. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które maja ochotę na lżejsze danie z grilla.  

Dla osób niejedzących mięsa polecamy przepis na papryki faszerowane kaszą, suszonymi morelami, grzybami i pomidorami. Warty uwagi jest również przepis na papryki faszerowane pieczarkami, cebulką i dwoma rodzajami sera – mozzarellą i serem żółtym.  

Przetwory z papryki 

Papryka kojarzy nam się również z przetworami i przyrządzaniem papryki marynowanej. Najczęściej przygotowujemy zaprawy z papryki w zalewie octowej. Zalewa octowa jest doprawiona zielem angielskim, gorczycą białą, pieprzem czarnym i liśćmi laurowymi. Aby zalewa octowa miała ciekawszy i lepszy smak można dodać miód. Papryka konserwowa to bardzo popularny dodatek do obiadu, sałatek czy jako samodzielna przekąska. 

W zbiorze naszych przepisów na paprykę znajdziecie przepis na paprykę w occie, paprykę marynowaną z miodem. Dodawanie miodu, czosnku, pieprzu do zalewy octowej wpływa na jej smak. 

Czy kolor papryki ma znaczenie? 

Tak! Na rynku najbardziej popularna jest papryka w trzech kolorach: czerwonym , żółtym i zielonym. Jej kolor ma wpływ na smak. Papryka czerwona jest najsłodsza, żółta jest łagodna i najmniej aromatyczna, a zielona zawiera nutkę goryczy. Na smak papryki nie wpływa natomiast  także liczba wybrzuszeń. Mylnie uważa się, że liczba wskazuje na płeć warzywa i tym samym wpływa na smak. To nieprawda. 

Jakie składniki pasują do papryki? 

Smak papryki idealnie łączy się z mięsem wołowym, wieprzowym i drobiowym. Paprykę można podawać z serem mozzarella, feta, czy ricotta. Świetnie łączy się z kaszami: pęczakiem, kuskus czy gryczaną. Neutralny w smaku ryż również będzie idealnym dodatkiem, zwłaszcza, że bardzo często używamy do jako składnik farszu. 

Jakie przyprawy pasują do papryki?

Przyprawy, które najlepiej łączą się ze smakiem słodkiej papryki to: zioła prowansalskie (bazylia, tymianek, oregano), pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dodatkiem, który dodaje świeżości daniom na ciepło z papryki jest natka pietruszki. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak