Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kurki w zalewie

5.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Marynowane grzybki to przekąska, którą najczęściej przygotowuje się z rydzy, podgrzybków, borowików, pieczarek, czy maślaków. Wypróbujcie przepis na marynowane kurki, które przygotujecie głownie w sezonie, czyli jesienią, by cieszyć się ich smakiem zimną, wiosną czy latem. 

Składniki:

Składniki:

kurki 1 kg
cebula pokrojona w piórka 2 sztuki
czosnek (pokrojony w plastry) 3 ząbki
marchewka 1 sztuka
chili 4 sztuki

Zalewa:

woda 1 litr
cukier 1/2 szklanki
ocet biały 1 szklanka
Sól kamienna do przetworów niejodowana 1 łyżka

Przyprawy do smaku:

Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kurki w zalewie

  • potrzebne będą 3 słoiki po 300 ml każdy
  • marynowane grzyby
  • marynowane kurki

 

1. W garnku gotujemy zalewę z wody, octu, soli, cukru oraz doprawiamy wedle uznania.

2. Umyte i oczyszczone kurki, marchewkę, czosnek, papryczkę chili oraz przyprawy wkładamy do przygotowanych słoików.

3. Tak przygotowane warzywa zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 20 minut i odwracamy dnem do góry.

Jeśli spodobał Ci się przepis na marynowane kurki wypróbuj także inne grzybki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak