Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Ser halloumi

 

 

Przepisy z kategorii Ser halloumi: 19
Sortuj:

Jeśli w Twojej kuchni nie zagościł jeszcze kulinarny specjał prosto z Cypru, czyli halloumi, przepis na potrawę z tym serem to coś, co musisz wypróbować! Co ciekawe, jedynie ta niewielka, europejska wyspa ma prawo do wytwarzania oryginalnego halloumi. Jednak przystawki i dania główne z tym serem pokochał cały świat.

Ser halloumi doceniamy za chrupiącą skórkę, pod którą kryje się miąższ o lekko słonym, wyrazistym smaku. Dodatkowego aromatu nadaje odrobina mięty, która jednocześnie chroni przed zepsuciem halloumi. Przepis z tym pysznym dodatkiem znajdziesz oczywiście w serwisie Doradca Smaku – zainspiruj się i posmakuj w cypryjskim specjale!

Ser halloumi

Ser halloumi to produkt pochodzący z kuchni cypryjskiej. Obecnie mocno popularny i chętnie wykorzystywany w innych kuchniach świata. Jak powstaje ser halloumi? Oryginalnie z mleka owczego, chociaż spotkać można też w sklepach halloumi, który powstaje z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego.  

Ser halloumi cechuje się słodko-słonym smakiem i sprężystą konsystencją. Charakterystyczne dla tego rodzaju sera jest to, że nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego idealnie nadaje się do grillowania i smażenia na patelni. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że halloumi przypomina smakiem naszego rodzimego oscypka. Nie brakuje też porównań tego sera do mozzarelli.  

Jak można wykorzystać halloumi w kuchni? Szczególnie polecany jest do przekąsek - sałatek oraz kanapek, ale nie brakuje też przepisów, gdzie ser halloumi jest dodatkiem do makaronów.  Świetnie współgra z warzywami oraz owocami morza. Najlepiej komponować go z suszonymi pomidorami, oliwkami – zielonymi i czarnymi, różnymi gatunkami sałat a także krewetkami. Na Cyprze nie brakuje też propozycji podania sera halloumi na słodko. Wykorzystajcie do tego winogrona, morele, pomarańcze a także brzoskwinie. Polecam Waszej uwadze sałatkę z grillowanym halloumi i owocami. Takie nieoczywiste zastosowania sera halloumi są zdecydowanie najlepsze.  

Co zrobić z sera halloumi? 
Chociaż halloumi można jeść zaraz po wyjęciu z opakowania to jednak najlepiej smakuje poddany obróbce termicznej – grillowaniu lub podsmażeniu. Wtedy jest konsystencja staje się jeszcze bardziej sprężysta, a ser nabiera ładnego koloru, złocistego koloru (po wyjęciu z opakowania jest biały). 

Poznaj różne przepisy z serem halloumi i zainspiruj się. 

Zaprezentowane powyżej przepisy z wykorzystaniem sera halloumi to tak naprawdę dopiero początek. Ten ser możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się jako składnik główny dań, ale także jako dodatek, który nadaje całości oryginalnego smaku. 

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować dań z serem halloumi to zapraszam do ich poznania. Nie wiesz jak go ugrillować? Poniżej znajdziesz kilka cennych wskazówek: 

  • Pokrój ser na plastry o grubości 1-2 cm, 

  • Przygotuj z oliwy z oliwek i ulubionych przypraw np. papryki, czosnku i oregano marynatę. Posmaruj nią ser halloumi z oby stron. 

  • Na rozgrzanego grilla połóż tak przygotowany ser i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. 

  • Ugrillowany ser halloumi ma być lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku.  

Skoro już wiesz, jak wykorzystać ser halloumi to teraz wybierz swój ulubiony przepis i przygotuj go w domowym zaciszu. Smak tego sera jest nie do podrobienia, dlatego jeśli tylko lubisz sery to ten też z pewnością przypadnie Ci do gustu. 

Ser halloumi – przepisy na wyjątkowe dania

Potrawy z serem halloumi charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować halloumi – z czym podawać i w jakich daniach go wykorzystać – sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy. 

Przepisy z serem halloumi to propozycje na każdą porę dnia. Produkt jest składnikiem kanapek, tostów, makaronów, zapiekanek, pizzy, sałatek czy szaszłyków. Przepisy na halloumi sprawdzą się w kuchni wegetariańskiej (np. burgery bezmięsne), jak i dla osób, które nie rezygnują z mięsa. Szczególnie polecamy go podczas grillowania oraz smażenia, ponieważ wtedy zyskuje dodatkowy aromat i smak. Jest jeszcze jedna zaleta halloumi – przepis z tym serem możesz wykorzystać do przygotowania potraw zarówno na słodko, jak i na słono. W serwisie Doradca Smaku zainspirują Cię setki smacznych i zdrowych pomysłów na halloumi. Przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy, sprawdzi się podczas wystawnej kolacji, niedzielnego obiadu, jak i spotkania ze znajomymi. W naszych kulinarnych recepturach podpowiemy, jak przyrządzić ser halloumi, aby smakował jak najlepiej. Jak wydobyć aromat halloumi? Z czym jeść ten smakołyk? Zainspiruj się kulinarnymi pomysłami i już teraz w swojej kuchni wykorzystaj halloumi. Przepis na smaczne i zdrowe dania? Oczywiście na doradcasmaku.pl!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak