Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne ze słoja

5.0
(37)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki małosolne najlepiej przygotować na przełomie maja-czerwca, kiedy sezon ogórkowy trwa w pełni. Robi się je i zjada bardzo szybko, bo już nawet 2-3 dni po zalaniu zalewą. Sprawdźcie przepis na ogórki małosolne i zabierzcie się za ich przygotowywanie. 

Składniki:

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
koper gałązki
czosnek 4 ząbki
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 8 nasion
Liść laurowy suszony Prymat 5 listków
korzeń chrzanu średni pokrojony wzdłuż sztuka
Sól kamienna do przetworów niejodowana 2 łyżki
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne ze słoja

  • 1 słój lub naczynie z kamionki
  • ogórki małosolne
  • przepis na ogórki małosolne

1. Ogórki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu do marynowania, np. w kamionce.

2. Dodajemy przyprawy, chrzan, czosnek i koper. Wodę zagotowujemy z solą. 

3. Tak przygotowaną i ostudzoną solanką zalewamy ogórki, przykrywamy talerzem odstawiamy na 2-3 dni. 

4. Najlepiej przyjąć 1 łyżkę Soli  kamiennej do przetworów Prymat na 1l wody.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak