Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory z żurawiny

Przepisy z kategorii Przetwory z żurawiny: 6
Sortuj:

Przetwory z żurawiny  

Lubisz żurawinę? Przygotuj z niej pyszne domowe przetwory na zimę i ciesz się jej smakiem przez cały rok, dodając ją do mięs, serów i ciast. Przetwory z żurawiny charakteryzują się pięknym kolorem, intensywnie czerwonym oraz orzeźwiającym, nieco cierpkim smakiem. Jakie przetwory przygotować z owoców żurawiny? Postaw na konfiturę, syrop lub przygotuj żurawinę w zalewie. Przeczytaj ten artykuł do końca, aby dowiedzieć się jak przygotować się do zrobienia w domu pysznych przetworów z żurawiny oraz co zrobić, aby zachowały na długo świeżość. 

Dlaczego warto zrobić przetwory z żurawiny? 

Powodów, dla których warto zrobić zapasy na przetwory z żurawiny jest wiele. Pierwszy to taki, że świeża żurawina nie jest dostępna przez cały rok. Jest to owoc sezonowy, dlatego warto jej nadmiar wykorzystać do zrobienia przetworów, aby jej smakiem móc cieszyć się przez cały rok.  

Przetwory z żurawiny są lekko kwaskowate, ich smak można nawet określić jako orzeźwiający.  Będą zatem ciekawym urozmaiceniem Twoich zapasów w spiżarni, zaraz obok słodkich konfitur i dżemów, z truskawek czy malin.  

Odpowiednio przygotowane dżemu, konfitury czy sok z żurawiny maj długi termin ważności. Ich smakiem z powodzeniem będziesz cieszyć się przez cały rok aż do ponownego sezonu tych owoców. Jeśli w swoim ogródku masz krzew żurawinowy i obrodził wyjątkowo bardzo szkoda zmarnować tych darów i zdecydowanie lepiej przerobić je na smaczne przetwory. Tutaj warto dodać, że konfitura z żurawiny z powodzeniem może być wykorzystana w wielu przepisach kulinarnych, jako dodatek do sałatek, deserów, dań wytrawnych z mięsa a nawet ryb. Jeśli serwujesz deskę przekąsek z serami na domowym przyjęciu - podanie domowej konfitury z żurawiny będzie dobrą opcja.  

Jakie przetwory z żurawiny?  

  1. Konfitura z żurawiny to zdecydowanie najlepszy wybór. Ma słodki, nieco kwaskowaty smak, piękny rubinowy kolor i świetnie sprawdzi się zimą. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników - odpowiedniej ilości żurawiny i cukru. Zebrane, oczyszczone owoce żurawiny przełóż do garnka, dodaj wodę i odpowiednią ilość cukru. Całość zagotuj i jeszcze ciepłą konfiturę wypełniaj przygotowane wcześniej słoiki. W zależności od tego jak długo chcesz ją przechowywać poddaj ją pasteryzacji lub po przestudzeniu włóż do lodówki. Tak przygotowaną konfiturę z żurawiny wykorzystuj do naleśników, gofrów, ciast czy muffin. Jeśli cierpki smak konfitury z żurawiny chcesz nieco przełamać połącz ją z innymi owocami - jabłkiem czy pomarańczą. 

  1. Syrop z żurawiny to kolejny sposób na wykorzystanie dużej ilości tych sezonowych owoców. Cały proces nie jest skomplikowany a finalnie pozyskasz do swojej spiżarni pyszny, rozgrzewający syrop idealny do herbaty. Aby go przygotować sięgnij po przepis żurawina do herbaty na zimę 

Czy ten opis zachęcił Cię, aby przygotować w domu przetwory z żurawiny? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to polecam Twojej uwadze również artykuł jak pasteryzować przetwory. 3 sposoby. Dowiesz się z niego jak odpowiednio wykonać ten proces, aby przygotowane przetwory zachowały swoje naturalne właściwości i smak jak najdłużej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak