Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Jagnięcina

Przepisy z kategorii Jagnięcina: 9
Sortuj:

Jagnięcina

Poznaj najlepsze przepisy na jagnięcinę i przygotuj w swojej kuchni przepyszne dania z tym wyjątkowym, delikatnym i bardzo smacznym mięsem. W tej kategorii znajdziesz prawdziwą kopalnię pełną inspirujących dań. Nauczysz się krok po kroku jak zrobić jagnięcinę: przyprawić, zamarynować, smażyć, upiec oraz podać na stół z najlepszymi dodatkami. Nasze przepisy na jagnięcą pieczeń, karczek, udziec, comber, czy żeberka pozwolą Ci przygotować pyszne posiłki zarówno na codzienny obiad jak i na specjalne okazje.   

Jagnięcina w kuchniach świata

Jagnięcina to mięso, pochodzące z młodego barana, w wieku od 6 do 12 miesiąca życia. Na świecie spożywane jest od tysięcy lat, a tradycja ta jest głęboko zakorzeniona w kulturach wielu narodów. Już w starożytnym Egipcie, Grecji czy Rzymie uczono się jak przyrządzać jagnięcinę by uzyskać jej najlepszy smak i aromat. Dziś przepisy z jagnięciną stanowią klasyczne dania w krajach basenu Morza Śródziemnego i są tam podawane na co dzień lub od święta.  

Jednym z tradycyjnych, najbardziej znanych dań kuchni greckiej są Souvlaki. Kawałki mięsa jagnięcego najpierw są marynowane w oliwie z oliwek, czosnku, cytrynie i ziołach, a następnie nabijane na metalowe szpikulce i grillowane na ogniu. Gotowe danie podawane jest w chlebku pita ze świeżymi warzywami, jogurtem lub aromatycznym sosem tzaztiki. Potrawa podawana jest często w restauracjach lub bezpośrednio ze straganów na ulicy. Jagnięce souvlaki to prawdziwy symbol Grecji.  

W Egipcie, na Bałkanach oraz w krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularnym daniem z jagnięciny są kofty. Mielone mięso mieszane jest z czosnkiem, cebulą, przyprawami i ziołami, a z powstałej masy formowane są podłużne lub okrągłe kształty, przypominające nieco klopsiki. Grillowane lub smażone kofty podawane są z chlebkiem pita, sałatką i sosami np. czosnkowym lub tahini. 

Jagnięcina w polskiej kuchni

W polskiej kuchni przepisy z jagnięciną nie są aż tak powszechne i popularne jak w Grecji czy Egipcie. Znacznie częściej wykorzystywane jest mięso drobiowe, wołowe lub wieprzowe. Istnieje jednak wiele ciekawych i bardzo smacznych przepisów na jagnięcinę, choć mięso to przygotowywane jest głównie na specjalne uroczystości, okazje lub święta. Zdecydowanie najczęściej po przepisy z jagnięciną sięgamy w okresie Świąt Wielkanocnych.  

Jak przyprawić danie z jagnięciny

Zanim danie z jagnięciny trafi nasze stoły, zwykle z przypraw lub musztard tworzymy marynatę, którą smarujemy mięso i zostawiamy w lodówce na dłużej.  

Aby wydobyć najlepszy smak i aromat potraw, do przyprawienia jagnięciny użyj ziół takich jak tymianek lub rozmaryn. Doskonale sprawdzi się również czosnek, którego pikantny i wyrazisty smak, świetnie kontrastuje z delikatnym mięsem.  

Do marynowania jagnięciny możesz użyć także soku z cytryny lub musztardy, która idealnie pasuje do jagnięcych żeberek. 

Co zrobić z jagnięciny

W Doradcy Smaku znajdziesz wiele przykładów na wyśmienite potrawy z jagnięciny. Szczególnie polecam Twojej uwadze: 

Pieczony udziec jagnięcy - przepis doskonale wypieczony i przyprawiony jagnięcy comber. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu – samo marynowanie mięsa trwa 24 godziny, zaś pieczenie z ziemniaczkami i marchewką to dodatkowe 2,5h. Efekt końcowy wynagradza z nawiązką cierpliwość. Cała rodzina będzie zachwycona wyjątkowym smakiem takiego obiadu.  

Duszona jagnięcina z warzywami – dla niecierpliwych, szybki i łatwy przepis na aromatyczne danie z jagnięciną oraz kolorowymi paprykami, cukinią i pomidorkami. Przygotujesz je na patelni już w 30 minut!  

Żeberka jagnięce - bardzo łatwy do przygotowania przepis, który pozwoli Ci na przygotowanie pikantnych żeberek. Smak dania idealnie podkreśli tarty chrzan.  

To tylko kilka przykładów przepisów z jagnięciną. Z Doradcą Smaku odkryjesz wiele sposobów jak przyrządzić jagnięcinę, które warto wypróbować w swojej kuchni, by móc rozkoszować się znakomitym smakiem jagnięcego mięsa.   

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak