Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Podudzia z kurczaka

Przepisy z kategorii Podudzia z kurczaka: 9
Sortuj:

Już od czasów starożytnych, w Grecji, Rzymie czy Chinach kurczaki były hodowane ze względu na jaja oraz pyszne, bardzo soczyste mięso. Dziś w kuchniach całego świata znajdziemy bardzo wiele przepisów jak przyrządzić kurczaka w całości lub w poszczególnych częściach takich jak pierś, skrzydełka lub podudzia. Każdy z tych kawałków różni się nieco smakiem i sposobem przygotowania. 

W tej kategorii znajdziemy najlepsze przepisy na podudzia z kurczaka, zwane także zamiennie pałkami z kurczaka.     

ZA CO LUBIMY PAŁKI Z KURCZAKA? 

Podudzia z kurczaka to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych części tego hodowlanego ptaka. Bardzo chętnie, powszechnie po nie sięgamy przygotowując rodzinne posiłki. Dlaczego? Oto najważniejsze powody. 

Smak - podudzia z kurczaka cenimy głównie ze względu na miękkie, bardzo delikatne i soczyste mięso. Za smakiem pałek z kurczaka przepadają zarówno dzieci jak i dorośli, przez co są bardzo chętnie przyrządzane na rodzinne obiady i przyjęcia. 

Wartości odżywcze i niskokaloryczność - mięso z kurczaka jest cennym źródłem białka, a do tego zawiera mniej tłuszczu niż w innych partie ptaka. To sprawia, że po przepisy na pałki z kurczaka chętniej sięgają osoby dbające o zdrowe odżywanie oraz będące na diecie.  

Łatwość przygotowania – przepisy na podudzia z kurczaka nie są skomplikowane i zwykle składają się tylko z kilku kroków. Mięso zwykle jest marynowane w przyprawach, by nabrało odpowiedniego aromatu, a następnie poddawane cieplnej obróbce - w garnku, na patelni czy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie pałek z kurczaka, zwykle wymaga trochę czasu, ale wynik końcowy z nawiązką wynagradza cierpliwość.   

Uniwersalność i wszechstronność przygotowania - pałki z kurczaka występują w przepisach z kuchni całego świata i bardzo łatwo można dopasować je do indywidualnych gustów i smaków. Można je upiec w piekarniku, smażyć, gotować, dusić w warzywach, obtoczyć w panierce oraz podać z aromatycznym sosem i dodatkami. Pysznych sposobów jest bardzo wiele!  

JAK MARYNOWAĆ PODUDZIA Z KURCZAKA? 

Aby mięso nabrało odpowiedniego smaku i aromatu należy je wcześniej zamarynować. Marynatę tworzymy w zależności od preferencji, używając do niej miodu, octu winnego, musztardy oraz przede wszystkim przypraw. Mogą to być przyprawy jednorodne takie jak tymianek, majeranek, słodka, ostra lub wędzona papryka, a także gotowe mieszanki np. Kurczak Złocista Skórka PRYMAT czy gotowe marynaty. Po posmarowaniu lub obtoczeniu podudzi z kurczaka marynatą, zostawiamy je w lodówce na parę godzin lub najlepiej całą noc. 

JAK PRZYGOTOWAĆ PODUDZIA Z KURCZAKA? 

Najpopularniejszymi sposobami przygotowania pałek z kurczaka jest ich pieczenie, smażenie, duszenie i grillowanie.  

Pieczone podudzia z kurczaka – najprostszym sposobem przygotowania pałek z kurczaka to włożenie zamarynowanego wcześniej mięsa do naczynia żaroodpornego, wstawienie piekarnika i pieczenie go, do czasu aż nabierze pięknej złocistej barwy. Dla urozmaicenia smaku możemy upiec kurczaka np. w kapuście kiszonej.  

Smażone pałki z kurczaka – jeden z naszych ulubionych przepisów polega na obtoczeniu pałek kurczaka w panierce (np. z płatków kukurydzianych), a następnie podsmażenie mięsa na patelni. Tak przygotowane podudzia z kurczaka są bardzo chrupiące i wyjątkowo soczyste. Idealnie smakują podane z frytkami, sałatką i dipem. 

Duszone podudzia z kurczaka – do obsmażonego kurczaka dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem, aż mięso z warzywa staną się miękkie. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie kurczaka w sosie curry, z pieczarkami i kukurydzą.  

Grillowane pałki z kurczaka – zamarynowane pałki z kurczaka kładziemy na ruszt lub patelnię grillową na około 15-20 minut. Pamiętamy o częstym ich obracaniu, by równomiernie się upiekły z każdej strony. Gotowe pałki z kurczaka podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów.  

Smacznego! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak