Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Obiad wielkanocny

Przepisy z kategorii Obiad wielkanocny: 9
Sortuj:

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, pełen radości, rodzinnego ciepła oraz tradycyjnych i smakowitych potraw. Jeśli zastanawiasz się jakie potrawy podać na świąteczny obiad, w serwisie DoradcaSmaku.pl odkryjesz wiele inspirujących propozycji. Wśród przepisów na Wielkanocny obiad znajdziesz m.in. aromatyczne zupy, soczyste mięsa i wyraziste warzywne dodatki.  

Zupy na Wielkanoc

Od czego zacząć świąteczny obiad? Oczywiście od zupy! Przygotowując dania na Wielkanoc warto sięgnąć po tradycyjne, polskie receptury.  

Żurek wielkanocny – popularna, przepyszna zupa na żytnim zakwasie, któremu zawdzięcza swój wyjątkowy, kwaśny smak. Zakwas na żur można kupić w sklepie lub przygotować domowym sposobem, tak jak w tym przepisie. Żurek uwielbiany jest także za gęstą konsystencję i bogactwo składników. Idealnie pasują do niego jaja ugotowane na twardo, biała kiełbasa, boczek, ziemniaki i grzyby. Znakomicie smakuje i wygląda podany w środku wydrążonego bochenka chleba.  

Barszcz biały - tradycyjna zupa wielkanocna, które podobnie jak żurek przygotowywane jest na domowym lub gotowym zakwasie. Tym razem jednak, do zakwasu stosuje się mąkę pszenną z dodatkiem majeranku co sprawia, że zupa jest delikatniejsza i mniej kwaśna niż żurek. Jeśli chcemy by smak był bardziej wyrazisty, warto dodać do zupy łyżeczkę chrzanu. Smak barszczu białego wzbogacą też dodatki: jajka na twardo, kiełbasa oraz aromatyczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek czy tymianek. 

Zupa chrzanowa – jako pierwsze danie na wielkanocny obiad znakomicie sprawdzi się również wyrazista zupa chrzanowa z włoszczyzną, do której również wkroimy kawałeczki białej kiełbasy. Do wielkanocnej dekoracji sprawdzi się rzeżucha. 

Główne dania na świąteczny obiad 

Na wyjątkowe okazje, takie jak wielkanocny obiad, Doradca Smaku proponuje przepisy, które pozwolą na przygotowanie wielu porcji aromatycznego, bardzo smacznego, wielkanocnego dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny lub dziczyzny.  

Na jakie wykwintne potrawy warto postawić? 

Znakomitym wyborem na świąteczny stół będzie soczysta, pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy. Przygotowanie jej wymaga dużo czasu, aby mięso przesiąkło wspaniałą marynatą z wina, cytrusów oraz przypraw. Dopiero po 24 godzinach w lodówce można zabrać się za pieczenie, które zajmie około 2,5. Efekt końcowy z nawiązką wynagradza cierpliwość. Upieczona w winie i pomarańczach kaczka to prawdziwa uczta smaków, której długo nie zapomną domownicy oraz goście. 

Na uroczysty obiad wielkanocny w dużym, rodzinnym doskonale pasuje też delikatna pierś z gęsi, podana z puree pietruszkowym i chrzanem z żurawiną. Mięso przygotowane według przepisu mistrza kuchni, Roberta Sowy zachwyca znakomitym smakiem i aromatem, który zawdzięcza marynacie składającej się z miodu gryczanego, nalewki z pigwy, słodko - pikantnej musztardy czeskiej i suszonego cząbru.  

Szukasz niebanalnego, szybkiego i bezmięsnego przepisu na wielkanocny obiad? Wypróbuj łososia w cieście francuskim. Jego przygotowanie zajmie Ci tylko około 45 minut, łącznie z aromatycznym sosem kaparowo-szczypiorkowym.   

Jako warzywny dodatek do obiadu na Wielkanoc najlepiej sprawdzi się ćwikła z chrzanem, czyli potrawa, która nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Możesz kupić gotowy słoiczek ćwikły w sklepie, albo spróbować swoich sił i przygotować ją samemu. Jeśli nie wiesz jak zrobić ćwikłę domowym sposobem, wypróbuj ten przepis.  

Jak widzisz, z przepisami znalezionymi na Doradcy Smaku możesz przygotować bardzo różnorodne, aromatyczne i przepyszne dania na wielkanocny obiad. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak