Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Pasty do kanapek

Przepisy z kategorii Pasty do kanapek: 8
Sortuj:

Pasty i zdrowe smarowidełka są idealne do kanapek, wrapów i chrupiących grzanek. Poniżej znajdziesz zbiór przepisów na pasty z warzyw: pieczonej papryki, rzeżuchy, bakłażana, oliwek, ciecierzycy czy groszku. Na śniadanie lub kolację, do świeżych bułeczek będzie idealna pasta z jajek, wędzonej makreli lub twarożku. Spróbujcie zrobić pastę z kaszy kuskus, zdrową pastę jarmużowo-tuńczykową lub z suszonych pomidorów z czosnkiem. Pasty są pyszne i pożywne, a dobrze doprawione, będą pysznym urozmaiceniem zwykłych kanapek. Zrobisz je szybko, bo zebrane przepisy są proste. Do dzieła! 

Pasty do kanapek z czego i jak zrobić? 

Pasty kanapkowe to smarowidła do pieczywa, które mogą powstać na bazie różnych składników, w tym wielu warzyw czy ryb. Ważne jest tutaj odpowiednie ich doprawienie, proporcje głównych składników i konsystencja, aby dobrze można było pastę rozprowadzić na kanapce. 

Na całym świecie pasty kanapkowe są bardzo popularne. W Meksyku popularne jest guacamole, czyli pasta na bazie awokado, w Grecji tzaztziki z jogurtu i ogórka, a we Francji rilettes z mięsa lub ryby. Wspominając o popularnych pastach nie sposób nie wymieć popularnej na Bliskim Wschodzie pasty z ciecierzycy, czyli hummusu. 

Z jakich składników można przygotować pasty do kanapek? Poniżej moje propozycje składników, z podziałem na: mięso, ryby, warzywa. 

Najpopularniejsze są pasty warzywne. Tutaj zdecydowanie warto wypróbować pastę z papryki, fasoli, suszonych pomidorów, pieczarek czy bakłażana. 

Jeśli wolisz pasty rybne wybierz tuńczyka lub wędzoną makrelę. Z powodzeniem sprawdzi się też śledź. 

Preferujesz pastę mięsną do kanapek? Wykorzystaj do tego mięso z rosołu lub z kurczaka.  

Pasty kanapkowe są proste do przygotowania. Jak je zrobić? Wybrany składnik bazowy należy drobno pokroić lub rozdrobnić np. widelcem. Do tego wybierz składnik, który połączy całość i nada odpowiedniej do smarowania konsystencji paście - tutaj sprawdzi się serek feta, majonez, a nawet musztarda. Teraz już czas na przyprawy – tutaj warto postawić na sól i pieprz, a jeśli lubicie eksperymentować możecie dodać też np. Zioła. 

Jak długo można przechowywać pasty kanapkowe? 

Gotową pastę możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około tygodnia. Jeśli jednak już pierwszego dnia wiesz, że nie uda Ci się jej zjeść w takiej ilości - warto część pasty zamrozić i wyjąć z zamrażalnika, gdy zabraknie Ci pomysłów z czym zjeść kanapkę na kolację lub po dłuższej nieobecności Twoja lodówka będzie świeciła pustką.   

Pasty kanapkowe w duchu zero waste 

Dużą zaletą past kanapkowych jest to, że pozwalają nam wykorzystać resztki pozostawionych składników. Jeśli został Ci nadmiar ugotowanej fasoli – przygotuj pastę fasolową. Nie wiesz, co zrobić z solidną porcję mięsa z rosołu - skorzystaj przepisu na pastę z mięsa rosołowego. Wykorzystana połówka awokado za chwilę przestanie być świeża - zrób guacamole.  

Pasty kanapkowe nie tylko do pieczywa 

Chociaż przeważnie pastami kanapkowymi smarujemy pieczywo – to możesz pokusić się na małą odmianę. Jeśli masz akurat w domu tortillę - delikatnie podgrzej ją na patelni i posmaruj sporą ilością ulubionej pasty. Podobnie z naleśnikami. Nadmiar usmażonych naleśników wykorzystaj na kolację. Tym razem ich wnętrze wypełnij pastą, którą akurat masz w lodówce. W każdej tej wersji pasty kanapkowe będą smakowały nieco inaczej, ale jedno jest pewna – w każdej będzie smacznie. 

To jak, masz już swój pomysł na pastę kanapkową?  

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak