Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory z winogron

Przepisy z kategorii Przetwory z winogron: 5
Sortuj:

Przetwory z winogron, czyli pełnia smaku i aromatu!

Przetwory z winogron to bardzo szeroka gama produktów przygotowanych w domowym zaciszu z wykorzystaniem owoców winogron, które w sezonie jesiennym rosną często w przydomowych ogródkach. Najczęściej przygotowywane przetwory z winogron to te z wykorzystaniem jasnych i ciemnych owoców, przy czym każde z nich ma swój wyjątkowy smak. Winogrona najlepiej smakują jedzone prosto z krzaczka, jednak kiedy owoce obrodzą zbyt intensywnie, konieczne jest przygotowanie z nich przetworów, by zamknąć ich walory smakowe na dłużej. W tym przypadku nieocenione okażą się przepisy na przetwory z winogron! 

Jakie przetwory z winogron przygotować? 

Przetwory z winogron stanowią smaczne i bardzo zdrowe urozmaicenie diety, oferując szereg możliwości kulinarnych. Wśród przetworów, które możemy przygotować jest oczywiście sok z winogron, którego przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwyca. Taki sok można dodać do wody, a także do herbaty. Sok z winogron można przygotować z każdej jego odmiany: jasnej i ciemnej. Wystarczy oczyścić owoce (usunąć szypułki), przełożyć je do dużego garnka, zasypać cukrem i gotować. Na końcu przecedzić owoce od płynu i jeszcze gorący sok, przelać do słoiczków.  

Przygotowywanie przetworów z winogron pozwala zachować smak, aromat i naturalną słodycz. Najbardziej popularnym trunkiem z winogron oprócz soku, jest oczywiście wino. To domowe wino smakuje najlepiej, szczególnie ze względu na fakt, że przygotowaliśmy samodzielnie i musieliśmy odczekać sporo czasu na możliwość jego spróbowania. Proces fermentacji soku winogronowego przekształca go w aromatyczne i bogate w smaku wino. Wino z winogron to jeden z najbardziej popularnych przetworów z winogron, które cieszy się ogromną popularnością. 

Na myśl o przetworach z owoców, pierwszym skojarzeniem są wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury czy powidła. Z owoców winogron przetwory smakują wyśmienicie. Lekko kwaśne, ale i słodkie, świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa: słodkiej chałki czy chleba tostowego. Przygotowując dżem z winogron sięgnijcie po przepis z wykorzystaniem innych skarbów jesieni, czyli jabłek. Dżem winogronowo-jabłkowy zachwyci Was wspaniałym połączeniem smakowym. Z kolei jeśli już przygotowaliście konfitury, koniecznie przygotujcie mus winogronowy, który może być dodatkiem do pieczywa, słodkich wypieków, ale również na jego bazie przygotujecie kisiel. Dżem winogronowy możecie również wykorzystać do przygotowania ciasta, smarując nim np. Kruchą warstwę ciasta.  

Jeśli chcecie przywołać smaki dzieciństwa, nie zapomnijcie przygotować domowego kompotu z winogron. Możecie przygotować go na świeżo, serwując jako dodatek do codziennego obiadu, lub przygotować kompot na zimę, zamykając go w słoiczkach.  

Do przetworów z winogron można zaliczyć również ocet winogronowy, który może posłużyć jako dodatek do deserów, wypieków, dressingów sałatkowych czy marynat mięsnych. Ocet z winogron może dodać potężny smak i delikatną kwasowość do różnorodnych potraw.  

Wybierzcie swoje ulubione przetwory z winogron i przygotujcie się na zimę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak