Przepis i sposób przygotowania na: Leczo rybne
Leczo rybne - odmiana tej popularnej potrawy. W przepisie wykorzystujemy filety białej ryby, które łączymy z duszonymi warzywami. Jest tu cebula, papryka, warzywa korzenne i przyprawy. Leczo rybne można
Leczo rybne - krok po kroku:
Filety rybne kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na pół godziny.
Cebulę i paprykę kroimy w piórka, ogórki kroimy w słupki, a marchew z pietruszką i selerem ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa mamy przygotowane wiec zabieramy się za ryby.
Kawałki ryby panierujemy w bułce wymieszanej z mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu ryb zaraz wrzucamy liście laurowe z zielem angielskim, przygotowane wcześniej warzywa i podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodać bulion wymieszany z ketchupem i koncentratem. Ja olej wlewam na oko plus-minus pół szklanki prosto z butelki do warzyw na patelnie. Dodajemy cukier, sól i pieprz, dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw od czasu do czasu mieszając.
Bierzemy naczynie żaroodporne, na dno układamy warstwę farszu, na farsz układamy warstwę usmażonych ryb i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą muszą być warzywa. Ta ryba jest dobra na ciepło i na zimno. Najlepiej jest podgrzewać to danie w piekarniku.