Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jakie przyprawy do leczo? Poznaj je!

Jakie przyprawy do leczo? Poznaj je!

Danie, które można przygotować bez brudzenia dziesięciu garnków. Danie, które pozwoli wyczyścić naszą lodówkę. Danie, które może być i wege, i mięsne. Danie, które pozwoli na przemycenie kilku porcji różnych warzyw. O czym mowa? Oczywiście o leczo! Choć do tego dania jednogarnkowego można dodać najróżniejsze warzywa i mięsne składniki, to warto wiedzieć, czym to wszystko doprawić. Jakie przyprawy do leczo są najlepsze i najsmaczniejsze? 

Leczo od kuchni – jaka jest jego historia? 

Potrawa zwana leczo pochodzi z Węgier, jednak na przestrzeni lat polski odpowiednik tego dania mocno odsunął się od początkowej wersji. Można uznać, że w obecnej odsłonie polskie leczo przypomina bardziej ratatouille, niż oryginalne węgierskie leczo. Wszystko za sprawą cukinii i bakłażana, a także przygotowywania potrawy na oleju. W oryginalnym przepisie pochodzącym z Węgier, leczo powstawało na bazie smalcu, a w jego skład wchodziły przede wszystkim pomidory i papryka. Nie mogło zabraknąć słoniny oraz cebuli! Najczęściej leczo stanowiło dodatek do mięsa, a w wersji solo musiało zawierać kiełbasę.  

przyprawy do leczo

Przyprawy do leczo – co dodać, aby nadać smak? 

To, jakie przyprawy do leczo dodamy, stanowi bardzo ważny element przygotowywania tego dania. Co więc mieć pod ręką tworząc ten jednogarnkowy obiad pełen warzyw? 

1. Papryki mielone 

Tutaj możemy postawić na dowolny rodzaj: ostrą, słodką, wędzoną, węgierską. Jaka papryka jest najbliższa naszym kubkom smakowym, taka powinna wylądować w garnku z leczo! Nada ona piękny kolor daniu, zapach, aromat i oczywiście smak! 

2. Zioła 

Jako że głównym składnikiem leczo są między innymi pomidory, to oczywistym ziołowym dodatkiem będzie oregano i bazylia. Idealnie komponują się z pomidorowym sosem, ale i papryką. Jeśli bliżej nam do kuchni środkowoeuropejskiej, to postawmy na cząber, majeranek czy tymianek. Polecam spróbować także czosnku niedźwiedziego, który nada i ziołowego, ostrego i świeżego smaku całemu leczo.  

3. Sól i pieprz 

Coś, bez czego nie obejdzie się żadne danie. Nieodłączna para, która nadaje dwa najważniejsze smaki - słony i ostry. W tym przypadku wiele zależy od naszych preferencji. Każdy inaczej zapatruje się na ilość soli w daniu, ale i pieprzu. Tutaj najważniejsze jest kosztowanie dania w trakcie gotowania! 

4. Awangardowe leczo – cukier i cytryna 

Jeśli szukacie czegoś nowego, jeśli chcecie urozmaicić swoje leczo - spróbujcie tego połączenia! Dodatek słodkości i kwaśności pozwoli na wydobycie z tego dania jednogarnkowego pełnej gamy smaków. Co więcej, takie przyprawienie leczo sprawia, że jest ono lżejsze i bardziej “fresh”! 

Najlepsze leczo, jakie można zrobić! 

Wersji leczo jest naprawdę wiele. To świetny wybór na obiad, bo każdy może dostosować to danie do swoich preferencji. Zarówno leczo z dodatkiem mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej, może smakować pysznie i zachwycić całą rodzinę. Wystarczy wybrać odpowiednie przyprawy i gotować! 

sklep z przyprawami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak