Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w sosie śmietanowo-chrzanowym z buraczkami

5.0
(121)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zobacz przepis na smaczny, tradycyjny obiad, czyli delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym w towarzystwie buraczków. Mniam!

Składniki:

Mięso:

polędwica wieprzowa 1 sztuka
Musztarda czosnkowa Prymat 1 łyżka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
olej do smażenia

Sos:

bulion warzywny 200 mililitrów
śmietanka 18% 200 mililitrów
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1-2 łyżki
chrzan tarty Smak 3-4 łyżki
cukier 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Buraczki:

Buraczki tarte SMAK 1 słoik
jabłka prażone 2 łyżki
natka pietruszki do dekoracji

Dodatki:

małe ziemniaki 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie śmietanowo-chrzanowym z buraczkami

Pełny, pyszny obiad dla całej rodziny w 7 prostych krokach! Z tego przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z  chrzanem dowiesz się: 

  • jak przyprawić, smażyć i piec polędwiczki wieprzowe aby były miękkie?
  • jak zrobić zasmażkę oraz gęsty sos śmietanowy z chrzanem do polędwiczek wieprzowych?
  • jak przygotować buraczki z prażonym jabłkiem?
  • jak podawać polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym?

Jak zrobić polędwiczki w sosie śmietanowym?

1

Umytą i oczyszczoną polędwicę wieprzową (1 sztukę ok. 1 kg) nacieramy musztardą i oprószamy przyprawą do wieprzowiny.

2

Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 25 minut.

3

Małe ziemniaki gotujemy do miękkości.

4

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i śmietankę. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.

5

Buraczki odsączamy ze słoika (słoik 290 g), łączymy z prażonymi jabłkami i doprawiamy do smaku. Jeśli nie masz gotowych prażonych jabłek, możesz zetrzeć 1 winne jabłko.

6

Polędwicę wyjmujemy, odkładamy na 3 minuty, a następnie kroimy na kawałki i układamy na sosie, dodajemy ziemniaczki, sałatkę z buraczków i dekorujemy natką pietruszki.

Jeśli smakowały Ci polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym z buraczkami sięgnij także po inne przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak