Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Schab z kością i młodą kapustą wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj tematem przewodnim obiadu jest wieprzowina. Polecam Wam przepis Piotra Ogińskiego na schab z kostką w towarzystwie młodej kapusty i ziemniaków.

Składniki:

Surówka z rabarbarem:

młoda kapusta 1 sztuka
woda do gotowania rabarbaru
cukier 3 łyżki
imbir świeży 4-5 plastrów
ocet spirytusowy 60 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
rabarbar 2 gałązki
Musztarda kremska Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
ocet winny 20 mililitrów
olej 60 mililitrów
koperek świeży 2 łyżeczki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka

Kotlety schabowe:

kotlety schabowe z kością 5 sztuk
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
smalec 50 gramów
masło 50 gramów

Dodatki:

młode ziemniaki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Schab z kością i młodą kapustą wg Piotra Ogińskiego

Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół, wykrawamy głąb, siekamy drobno, po czym dokładnie ją myjemy, suszymy i przekładamy do miski.

Następnie do wrzątku dodajemy cukier, imbir, ocet oraz sól, całość mieszamy i wrzucamy pokrojony rabarbar, który gotujemy ok. 3-4 minuty.

Gotowy rabarbar wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. W miseczce za pomocą trzepaczki rózgowej łączymy ze sobą musztardę kremską, miód, ocet, pieprz oraz sól, po czym pomału dodajemy olej, tak by powstał nam gęsty dressing. Następnie w dużej misce mieszamy ze sobą kapustę, rabarbar, dressing, koperek oraz musztardę francuską.

Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Następnie w moździerzu dokładnie ucieramy ze sobą sól, jałowiec, majeranek, paprykę, tymianek oraz pieprz.

Kość za pomocą noża oddzielamy od schabowego tak, jak jest to pokazane na filmie, a skórę (błonę) u góry delikatnie nacinamy, po czym kotlet wsadzamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy. Tak przygotowany schab nacieramy łyżeczką przyprawy oraz zmiażdżonym świeżym czosnkiem i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 3 minuty z każdej strony.

W ten sposób przygotowane kotlety przekładamy na brytfankę, dodajemy masło i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 minut.

Gotowego schabowego podajemy z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem oraz surówką, całość polewamy sokiem który puściły schab i dekorujemy pietruszką. Smacznego!

 

Jeśli lubisz tradycyjne obiady i wieprzowinę, to polecam Ci przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem czereśniowym i młodymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak