Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Skoki z królika z sosem chrzanowym, odc. 24

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiejsza propozycja Doradcy Smaku jest inna niż zwykle! Wypróbujcie metody konfitowania mięsa, która nadaje mu niepowtarzalnego smaku i kruchości. Tym razem w roli głównej skoki z królika!

Składniki:

Składniki:

skoki z królika 4 sztuki
smalec gęsi 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
rozmaryn świeży 4 gałązki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuk

Sos:

czosnek 1 ząbek
biała część pora 1 sztuka
masło 1/4 kostki
chrzan tarty Smak 2,5 łyżeczki
bulion drobiowy 1 szklanka
śmietanka 18% 1 szklanka

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Dodatek:

Buraczki wiórki Smak 5 łyżek
Żurawina klasyczna Smak 2 łyżki
jabłko prażone Smak 2 łyżki

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

Powolne, nawet kilkugodzinne duszenie mięsa w tłuszczu, nazywamy kofitowaniem. Dzięki takiemu przygotowaniu możemy podkręcić smak potrawy, a mięso będzie soczyste i kruche. Skoki z królika konfitujemy ok. 2-3 godziny.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Skoki z królika z sosem chrzanowym, odc. 24

Sposób przygotowania:

Do przygotowania skoków z królika będzie potrzebny bulion drobiowy. Przygotujmy go wg wybranej receptury.

1. Do garnka z rozpuszczonym smalcem gęsim wkładamy osuszone skoki z królika. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu oraz pieprz czarny w ziarnach. Tak przygotowane skoki z królika dusimy w smalcu na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.

2. Przygotowujemy sos chrzanowy: czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. Por kroimy w grube plastry.

3. W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek i por, smażymy 2 minuty, a następnie dodajemy chrzan tarty. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.

4. Dolewamy bulion oraz śmietankę. Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

5. Przygotowujemy dodatki: w misce mieszamy buraczki, jabłka prażone i żurawinę. Posypujemy kolorowym pieprzem do smaku.

Sposób podania:

Buraczki z prażonym jabłkiem i żurawiną przekładamy do miseczki. Na talerz wykładamy sos, na którym układamy skoki z królika – po dwa na porcję. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak