Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z sezonowych mrożonek

4.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na leczo z mrożonej cukinii

Składniki:

warzywa

cukinia 0,5 kilograma
mrożona fasolka szparagowa 0,5 kilograma
papryka czerwona 1 sztuka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
ziemniaki 2 sztuki
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka

mięso

filet z kurczaka 3 (pojedyncze) sztuki
kiełbasa 5-7 sztuk
boczek wędzony 1 plaster

przyprawy

włoszczyzna suszona 3-4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Używam jarzyn z blanszowanych i zamrożonych w sezonie ze swojej działki. Kiełbaski czasem zostaną nie wykorzystane na grillu i również mrożę - najczęściej wybieram frankfurterki.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z sezonowych mrożonek

Leczo z mrożonej cukinii, fasolki z dodatkiem pomidorów z puszki oraz ziemniaków. To taki warzywny gulasz, w którym wykorzystujemy mrożone warzywa  - cukinię i fasolkę szparagową.

Kroki postępowania

1
Boczek, kiełbaski i filety pokroić w kostkę i wrzucić do garnka 5 litrowego. Zalać woda i zagotować ściągnąć ewentualne szumowiny.
Krok 1 - Leczo z sezonowych mrożonek foto
2
Cukinie z blanszowaną latem i zamrożoną wyciągnąć. I włożyć do mięsa.
Krok 2 - Leczo z sezonowych mrożonek foto
3
Szparagówkę z blanszowaną latem i zamrożoną, wyciągnąć z woreczka i wrzucić do mięsa.
Krok 3 - Leczo z sezonowych mrożonek foto
4

Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić na leczo. Włożyć również liść lubczyku (jak nie masz, użyj suszonego).

Krok 4 - Leczo z sezonowych mrożonek foto
5
Do zupy dołożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka, mieszankę suszonych warzyw, majeranek, bazylię, tymianek. Gotować około 1 godziny.
Krok 5 - Leczo z sezonowych mrożonek foto
6
Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem

Leczo można zrobić z mrożonych warzyw, łącząc je ze świeżymi składnikami. Zobacz inne przepisy na leczo: 

 

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak