Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukinią i kiełbasą

5.0
(203)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo.  U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Leczo z cukinii i papryki i kiełbasy to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
pomidory 3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
kiełbasa drobiowa 300 gramów
olej do smażenia 2 łyżki

Przyprawy

koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Porada

Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinią i kiełbasą

Ten przepis na leczo z cukinii i papryki i kiełbasy skradnie Wasze...podniebienia. Jest nieskomplikowany, danie jest pyszne i aromatyczne. Leczo z cukinii możesz podać z dowolnymi dodatkami - pajdą chleba, grzankami, kaszą bulgur...co kto lubi!

 

KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z dużej cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania). 

KROK 2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

KROK 3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

* Jeśli leczo z kiełbasą i cukinią jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

W sezonowym, letnim menu nie może zabraknąć dań, które jesteśmy w stanie przyrządzić szybko i tanio. Do takich potraw zaliczamy leczo z cukinii i papryki i kiełbasy. Mamy w nim poza tym pomidory, czosnek i cebulę. jest składnik, który   możesz pominąć - kiełbasa - jeśli nie jadasz mięsa. Zamiast niego dorzuć szczyptę papryki wędzonej, która ma prawdziwy aromat wędzenia. Jeszcze tylko kilka szczypt ziół i przypraw i gotowe!

Więcej przepisów na różne rodzaje leczo:

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

Leczo z kaszą

Leczo z mięsem mielonym

Leczo rybne

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak