Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie leczo z czosnkiem i kiełbasą
Szybkie leczo - bo danie jesteś w stanie przygotować w 30 minut. Leczo to danie jednogarnkowe, które przyrządzasz z pokrojonych składników duszonych w sosie pomidorowym. W tym przepisie jest aż 5 ząbków czosnku, więc danie ma bardzo wyrazistą nutę czosnkową. Jeśli go nie lubisz, pomiń.
Jak zrobić w 30 minut szybkie leczo?
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę dodać pokrojoną w paseczki kiełbasę, podsmażyć. Teraz dodać cebule pokrojone w kostkę, gdy cebula zacznie się lekko rumienić dodać pokrojony w plasterki czosnek a po chwili pokrojone w grubą kostkę cukinie, całość smażyć mieszając przez dwie minuty.
Następnie dodać pokrojone, również w grubą kostkę kolorowe papryki. Podsmażać dalej wszystko mieszając przez 5 minut.
Teraz dodać pomidory krojone z puszki bez skóry wraz z sokiem, przykryć i dusić całość na małym ogniu około 15 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. Pod koniec duszenia, doprawić leczo ostrą i słodką papryką oraz kolorowym pieprzem i solą morską do smaku.