Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pigwy, cynamonem i cytryną

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Konfitura z pigwy to bardzo aromatyczny dodatek do ulubionego pieczywa wytrawnego, drożdżowych bułek czy chałki. Sprawdźcie jak przygotować ten słodki, lekko cytrusowy przysmak. 

Składniki:

pigwa 2,5 kg po obraniu
cukier 60 dkg
woda 2 szklanki
Goździki całe Prymat 10 szt
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pigwy, cynamonem i cytryną

Konfitura z pigwy to bardzo aromatyczny dodatek do kanapek czy ciast. Przepis na konfiturę z pigwy wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków nabiera bardzo charakterystycznego, korzennego aromatu i smaku. Cynamon i goździki dodają konfiturze ostrości i wyrazistości, tworząc z pigwą harmonijną mieszankę. Świetnie sprawdzi się na ulubionym pieczywie, naleśnikach czy jako dodatek do serów. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków, konfitura z pigwy, cynamonem i goździkami Was zachwyci!

1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne.

2. Rozdrobnić, wrzucić do garnka, wlać dwie szklanki wody i rozgotować, często mieszając.

3. Kiedy pigwa będzie miękka dodatkowo ją zmiksować blenderem wsypać cukier i nadal smażyć około godziny, pod koniec dodając goździki, cynamon, sok z cytryny i imbir.

4. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do lekkiego przestygnięcia. Po ok.15 minutach ponownie odwrócić.

Spodobał Wam się przepis na konfiturę z pigwy, cynamonu i goździków? Sprawdźcie inne przepisy na przetwory z pigwy!

Dżem z pigwy

Sok z pigwy

Nalewkę z pigwy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mah 10.12.2023 13:11
Pigwa i pigwowiec (czasami zwana pigwą japońską) to dwa, różne owoce. pigwa to duży żółty owoc wyglądem przypominający dużą gruszkę. Natomiaast pigwowiec to małe, żółte i twarde owoce nie nadające się do konsumpcji bezpośredniej tylko po odpowiedniej przeróbce.
roza 25.09.2022 09:47
Zauwazylam, ze lepiej pogotowac pigwe dluzej na malym "ogniu" i nie trzeba bedzie dodawac duzo cukru. Bardzo podoba mi sie Pani przepis! W innych na 1,5kg pigwy kaza dodawac 1kg cukru!-fuj. Ja dodaje +- tak jak Pani. I od razu wskakuje do innych Pani przepisow! Pozdrawiam❤
Futka 31.10.2014 10:09
Boska i niezwykle smaczna :)
gusia1000 27.10.2014 20:24
Znakomita konfitura.
IwonaKa 26.10.2014 17:59
nie jadłam jeszcze takiej konfitury,musze spróbować
Mniam 24.10.2014 10:07
Właśnie się przymierzam do konfitury z pigwowca. Słyszałam, że jest rewelacyjna :)
2milutka 24.10.2014 09:48
musi być bardzo dobra
marenka 24.10.2014 08:47
Też ją zrobię ;)
halinah 24.10.2014 00:03
przydatna zaprawa :)
Stenka 23.10.2014 20:53
robię identycznie
gosia1988 23.10.2014 20:32
na pewno smaczna
Katarzyna59 23.10.2014 20:11
bardzo smaczna konfitura

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak