Przepis i sposób przygotowania na: Kaszotto z grzybami leśnymi i serem z czarnuszką
Kaszotto z grzybami leśnymi to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich tych, którzy uwielbiają aromatyczne i wyraziste w smaku dania. To potrawa jednogarnkowa, która będzie świetną alternatywą dla dań z dodatkiem mięsa. Kasza pęczak jest bardzo delikatna w smaku, dlatego wzbogacając ją suszonymi pomidorami, serem, czarnuszką i przede wszystkim grzybami, nabierze charakteru i wyrazistego smaku. Kaszotto warto podawać z dodatkiem sosu grzybowego Kucharek, który sprawi, że danie z kaszą nie będzie suche.
1. Kaszę pęczak płuczemy kilkakrotnie i odcedzamy.
2. W rondelku na oleju z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek, posiekane grzyby, dodajemy pęczak i smażymy aż pęczak będzie błyszczący.
3. Następnie wlewamy białe wino, dusimy, cały czas mieszając i dolewając stopniowo bulion grzybowy, aż pęczak będzie miękki.
4. Dodajemy suszone pomidory, masło, ser z czarnuszką starty i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiając do smaku.
5. Tak przygotowane kaszotto z grzybów leśnych, układamy na sosie grzybowym, posypujemy pozostałym serem i dekorujemy posiekaną bazylią.