Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Klopsiki jaglane w sosie pomidorowym, odc. 37

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(202)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Super pyszne klopsiki z kaszy jaglanej i do tego w sosie pomidorowym. Danie, które lubicie tym razem w wersji wegetariańskiej. Nie zapomnijcie o aromatycznym sosie, który idealnie dopełni smak Waszych klopsików.

Składniki:

Klopsiki:

kasza jaglana ugotowana 2 szklanki
cebula 1 mała szt.
marchewka ½ szt.
pietruszka ½ szt.
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat ½ szklanki
jajko 2 szt.
olej rzepakowy do smażenia

Sos:

cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pomidory pelati 2 puszki
oliwki zielone Smak 1 garść
oliwki czarne Smak 1 garść
kapary całe Smak 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat

Dekoracja:

parmezan płatki
bazylia świeża

Porada

Kasza jaglana zwiększa swoją objętość prawie 3-krotnie, dlatego ugotuj ok. 1/2 - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej. Jeżeli masa na klopsiki jest zbyt „rzadka”, to dodajemy do całości więcej bułki tartej. Przed formowaniem klopsików moczymy dłonie w zimnej wodzie, aby ciasto nam się nie kleiło do rąk.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Klopsiki jaglane w sosie pomidorowym, odc. 37

SOS:

2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy słodką paprykę mieloną, a następnie pomidory pelati, garść zielonych oliwek, łyżkę kaparów oraz garść czarnych oliwek. Przyprawiamy grubo mielonym chili z solą morską i całość doprowadzamy do wrzenia.

KLOPSIKI:

2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy połowę marchewki oraz połowę pietruszki. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz łyżkę ziół kuchni włoskiej. Mieszamy i smażymy przez parę minut.

W misce łączymy ugotowaną kaszę jaglaną z 2 jajkami. Dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i  bułkę tartą. 

Formujemy klopsiki, które następnie smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Podanie: Na talerz wylewamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, a na nim układamy kotleciki. Całość dekorujemy płatkami parmezanu (tworzymy je obieraczką do warzyw), oraz listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KarolinaDG 05.05.2020 15:56
Ile muszę ugotować suchej kaszy by otrzymać taką ilość jak w przepisie?
Doradca Smaku 06.05.2020 09:42
Kasza jaglana zwiększa swoją objętość prawie 3-krotnie, dlatego wystarczy ugotować ok. 3/4 szklanki suchej kaszy. Ewentualny nadmiar polecam na słodkie śniadanie :)
bietka 05.05.2020 11:28
Koniecznie muszę zrobić takie klopsiki : )
Doradca Smaku 05.05.2020 14:15
Trzymam za słowo, a jak zrobisz to koniecznie podziel się zdjęciem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak