Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Risotto ze szparagami i kurkami, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(123)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Obok pizzy, spaghetti i ravioli, najpopularniejszym daniem we Włoszech jest risotto. Może być pomidorowe, albo curry, a w dzisiejszym przepisie jest risotto ze szparagami i kurkami. Spróbujcie!

Składniki:

Risotto:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 1/2 szt.
obrane szparagi 1 pęczek
oliwa 4 łyżki
masło 25 g
kurki 150 g
ryż arborio 3/4 szklanki
włoskie białe wino wytrawne
rosół warzywny 2 szklanki
parmezan starty 9 łyżek
suszone pomidory z ziołami Smak 4 szt.

Do smaku:

Tymianek suszony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

bazylia świeża gałązki
parmezan płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Risotto ze szparagami i kurkami, odc. 19

Risotto ze szparagami to esencja włoskiej kuchni, a uzyskuje nowy wymiar dzięki obecności zielonym szparagom. Ich subtelny, ale oryginalny smak jest doskonałym kontrapunktem dla wyrazistego, kremowego ryżu Arborio.

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kosteczkę. Obieramy szparagi (łodyżki wykorzystujemy w pierwszej kolejności, „główki” zostawiamy na później - chcemy aby pozostały w całości). Na patelnię dodajemy oliwę oraz masło. Dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kawałki szparagów, całość mieszkamy. Dodajemy kurki, podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem. Dodajemy ryż i kurkumę, dokładnie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wytrawnego wina (alkohol wyparuje, natomiast aromat wina pozostanie). Podlewamy rosołem warzywnym (1,5 szklanki). Do smaku dodajemy świeżo mieloną morską sól oraz świeżo mielony pieprz. Wrzucamy na patelnię osiem łyżek parmezanu, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz główki szparagów. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy odrobinę rosołu (1/4 szklanki), masło, ponownie troszkę bulionu (1/4 szklanki) oraz końcówkę parmezanu (1 łyżka).

Podanie:

Gotowe risotto wykładamy na talerz. Dekorujemy parmezanem pokrojonym w cienkie płatki oraz gałązką bazylii.

Risotto ze szparagami i kurkami - to fantastyczne połączenie, które może Was zaskoczyć. Idealna konsystencja dania sprawi Wam niezwykłą kulinarną przyjemność. A może szukacie innych pomysłów na risotto - jeśli tak, to kliknijcie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.10.2019 21:08
To risotto jest na pewno bardzo smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak