Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Kluseczki z grzybami leśnymi, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(91)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pełen koszyk grzybów po grzybobraniu to idealna okazja, by przygotować niezwykle aromatyczne danie z wykorzystaniem sezonowych dodatków. Co powiecie na kluseczki z grzybami leśnymi? Pychota!

Składniki:

Składniki:

biała część pora 1 sztuka
olej z suszonych pomidorów
ząbki czosnku 2 sztuki
kurki 100 g
boczniak złocisty 100 g
suszone pomidory z ziołami 3 - 5 szt.
żółty ser pleśniowy 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Cząber suszony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Kluseczki:

mąka 5 łyżek
jajko 2 sztuki
mleko 100 ml
szczypior dymki 1 sztuka
Kurkuma mielona Prymat do smaku

Do dekoracji:

świeże liście bazylii

Porada

Żeby kluseczki nam się nie skleiły możemy polać je olejem z suszonych pomidorów. Pora warto trzymać w lodówce, ponieważ po schłodzeniu łatwiej się kroi.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kluseczki z grzybami leśnymi, odc. 12

Sposób przygotowania:

Siekamy szczypiorek i wrzucamy do miski, do naczynia dodajemy również mąkę i jajka, doprawiamy całość kurkumą, a następnie mieszamy składniki za pomocą rózgi. Dolewamy mleko do naszej masy, po czym dosypujemy jeszcze odrobinę mąki jeżeli nasze ciasto jest zbyt wodniste, następnie łączymy składniki. Za pomocą łyżki bierzemy małe kawałeczki masy i wrzucamy ją na wrzącą wodę. Jak kluseczki zaczną wypływać na powierzchnię wody to znak, że możemy je wyławiać do suchego naczynia. Następnie polewamy kluseczki olejem z suszonych pomidorów i całość mieszamy tak by olej pokrył kluski w całości.

Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory na mniejsze części, a pora na plasterki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej z suszonych pomidorów, wrzucamy pora i mieszamy. Dodajemy czosnek, kurki, boczniaki, przyprawiamy całość cząbrem, dodajemy suszone pomidory i mieszamy składniki, solimy całość i doprawiamy ostrą papryką, łączymy produkty. Do składników na patelni dorzucamy kluseczki, mieszamy i lekko podsmażamy, tak by kluski przeszły smakiem grzybów. Na tarce ścieramy żółty ser pleśniowy, a następnie zrywamy parę listków bazylii.  

 

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nakładamy kluseczki, dokładamy grzyby. Na wierz kładziemy ser i dekorujemy liśćmi bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak