Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jakie ciasta na Wielkanoc? 10 propozycji na tradycyjne i nowoczesne wypieki

Jakie ciasta na Wielkanoc? 10 propozycji na tradycyjne i nowoczesne wypieki

Ciasta na Wielkanoc to nieodłączny element świątecznego stołu. Gdy tylko o nich myślimy, od razu przed oczami pojawia się rumiana babka oblana słodkim lukrem albo kolorowy mazurek z uroczymi ozdobami. Jednak czy tylko klasyczne, wielkanocne ciasta są strzałem w dziesiątkę? Oczywiście, że nie! Sprawdźcie nasze propozycje, które łączą w sobie nowoczesność i tradycję.  

1. Babka inaczej – bez dodatku jajek! 

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie musiał zaprzepaścić myśli o pysznym cieście do kawy, bo niestety, ale w lodówce nie było... jajek! Jak się okazuje, świąteczna babka wielkanocna (czy też ta szybko przyrządzana do niedzielnej kawki) powstanie bez tego składnika. Oto przepis: Babka bez jajek. 

2. Bez tradycji się nie obejdzie – mazurek 

W tym przypadku propozycja jest dość tradycyjna i klasyczna. Jednak z dodatkiem, który króluje w każdej cukierni. Kto umie się oprzeć słodkościom, które w swojej nazwie kryją “kajmak”? Tak więc w te święta przygotuj mazurek kajmakowy!

3. A może ciasteczka? Wielkanocne kształty

Czy tylko na święta Bożego Narodzenia przygotowuje się ciasteczka, jak pierniczki? Na Wielkanoc także można przygotować np. kruche maślane ciasteczka w kształtach zajączków, różnych zwierzątek czy wiosennych symbolach. To prawdziwa gratka dla najmłodszych! Taki przepis można przygotować wspólnie i świetnie się przy tym bawić. 

4. Keks wielkanocny – prostota i smak 

Keks wielkanocny jest też znany pod nazwą cwibak. To bardzo proste ciasto z dodatkiem różnych bakalii. W sklepach można kupić nawet specjalną mieszankę orzechów i suszonych owoców, która jest dedykowana do tego właśnie ciasta. Tutaj znajdziesz idealny przepis na keks wielkanocny.

5. A może coś na raz? Tartaletki rafaello 

Nie wszystkie ciasta muszą być pieczone na blaszce czy w innej formie. Warto przygotować także ciasta, które można zjeść “na raz” czy w kilku gryzach. Te tartaletki rafaello prezentują się przepięknie - po prostu je się oczami! Kolorystyka idealnie wpasowuje się w klimat Wielkanocy, więc takie ciasto z pewnością będzie cudowną ozdobą świątecznego stołu.  

6. Ciasto bez pieczenia – postaw na milky way 

Nie lubisz piec i nie czujesz się w tym dobrze? Nic straconego, na święta przygotuj ciasto bez pieczenia! Wystarczą trzy warstwy – herbatniki, masa mleczna i czekolada. Efekt jest niesamowicie smakowity. Tutaj przepis krok po kroku na ciasto bez pieczenia milky way.

7. Marchewki z ciasta francuskiego – ciasto na słono lub na słodko 

W tym przepisie znajdziecie sposób na przygotowanie marchewek z ciasta francuskiego. Mogą być one wypełnione dowolnym farszem – i takim na słodko, i na słono. Świetnie sprawdzi się tu np. Masa czekoladowa czy z serka mascarpone! Takie ciasto prezentuje się wprost idealnie na wielkanocnym stole, a dodatkowo ciekawa forma podania zachęci także najmłodszych do próbowania! 

8. Klasyka w nowoczesnym wydaniu, czyli keto sernik na zimno 

Wielkanoc można wziąć też na lekko, a nawet trochę dietetycznie. W tym przepisie nie ma glutenu i cukru, a całość wpisuje się w kanon diety ketogenicznej. Czy taki keto sernik na zimno nadaje się tylko dla osób dbających o linię i sportowców? Oczywiście, że nie! W smaku jest pyszny i lekki. Jeśli nie powiecie swoim gościom, że to keto sernik, to nikt się nawet nie zorientuje!

9. Dla fanów kremowych serników - wersja nowojorska 

Jeśli wolicie mocno kremowe, rozpływające się serniki, nie zostawimy Was bez niczego! Sernik nowojorski to coś, czego każdy powinien spróbować. Nawet osoby uwielbiające twarogowe, bardziej zbite serniki, przy tym przepisie zmienią nastawienie. Ta wersja ciasta zawiera w sobie delikatny smak wanilii podbity cytryną i żurawiną, sprawdźcie: sernik nowojorski.  

10. Nie tylko mazurki, ciasta z masą i serniki – chlebek bananowy na Wielkanoc! 

Coś na szybko, coś prostego, coś innego? Wszystkie te cechy łączy w sobie chlebek bananowy. W tym wydaniu z orzechami i żurawiną. Chociaż można przygotować go także w wersji bez żadnych dodatków, ale i z wieloma różnymi! Ciasto to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i przypadające do gustu praktycznie wszystkim. Przepis tutaj: chlebek bananowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak