Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Chlebek bananowy to mięciutkie, wilgotne i przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. To prosty i szybki do zrobienia deser, który świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie z dodatkiem ciepłego kakao lub jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • banan

    4 sztuki
  • mąka

    1.5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    0.5 szklanki
  • masło

    80 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki

DODATKI

  • orzechy włoskie

    0.3 szklanki
  • żurawina

    0.3 szklanki
  • nasiona chia

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: orzechy, żurawinę, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane*.

* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.

* Dodatki możemy dobierać wedle upodobań smakowych i dodać swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub owoce.

KROK 2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat