Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

4.9
(135)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Chlebek bananowy to mięciutkie, wilgotne i przepyszne ciasto z dojrzałych bananów. To prosty i szybki do zrobienia deser, który świetnie smakuje oraz dodaje mnóstwo dobrej energii. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie z dodatkiem ciepłego kakao lub jako energetyczna przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

SKŁADNIKI

banan
4 sztuki
mąka
1.5 szklanki
cukier trzcinowy
0.5 szklanki
masło
80 gramów
jajko
2 sztuki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
esencja waniliowa
2 łyżeczki

DODATKI

orzechy włoskie
0.3 szklanki
żurawina
0.3 szklanki
Sklep Prymat
nasiona chia
1 łyżka
siemię lniane
1 łyżka
wiórki kokosowe
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną

KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: orzechy, żurawinę, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane*.

* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.

* Dodatki możemy dobierać wedle upodobań smakowych i dodać swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub owoce.

KROK 2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak