Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
banan
4 sztuki -
mąka
1.5 szklanki -
cukier trzcinowy
0.5 szklanki -
masło
80 gramów -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
esencja waniliowa
2 łyżeczki
DODATKI
-
orzechy włoskie
0.3 szklanki -
żurawina
0.3 szklanki -
nasiona chia
1 łyżka -
siemię lniane
1 łyżka -
wiórki kokosowe
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Chlebek bananowy z orzechami i żurawiną
KROK 1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach*. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wszystkie dodatki: orzechy, żurawinę, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz siemię lniane*.
* Jeśli nie posiadamy miksera, składniki śmiało można wymieszać ręcznie.
* Dodatki możemy dobierać wedle upodobań smakowych i dodać swoje ulubione orzechy, nasiona, ziarna lub owoce.
KROK 2. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 11,5 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
Życzę smacznego! :)
Komentarze (0)