Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki raffaello

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche tartaletki z kremem z orzeszków ziemnych, udekorowane zostały pralinką raffaello i bitą śmietaną.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 1.4 szklanki
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki

Składniki na krem:

margaryna 15 dag
orzeszki ziemne 1 szklanka

Bita śmietana:

śmietana kremówka 250 mililitrów

Porada

Do kremu jak i do bitej śmietany dodajemy cukier do smaku. W kremie szklanka obranych orzeszków.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki raffaello

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
4. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm.
5. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
7. Następnie przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy na puszystość z cukrem pudrem.
8. Orzeszki drobno mielimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
9. Do tartaletek nakładamy po porcji kremu.
10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.
11. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe rozetki dookoła. Na koniec na środek kładziemy raffaello.
12. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak