Tartaletki raffaello

Tartaletki raffaello

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kruche tartaletki z kremem z orzeszków ziemnych, udekorowane zostały pralinką raffaello i bitą śmietaną.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    1.4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • żółtka

    2 sztuki

Składniki na krem:

  • margaryna

    15 dag
  • orzeszki ziemne

    1 szklanka

Bita śmietana:

  • śmietana kremówka

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
4. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm.
5. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
7. Następnie przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy na puszystość z cukrem pudrem.
8. Orzeszki drobno mielimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
9. Do tartaletek nakładamy po porcji kremu.
10. Przygotowujemy bitą śmietanę. Kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.
11. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe rozetki dookoła. Na koniec na środek kładziemy raffaello.
12. Gotowe! Smacznego!

Do kremu jak i do bitej śmietany dodajemy cukier do smaku. W kremie szklanka obranych orzeszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat