Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 g -
cukier drobny
300 g -
jajko
10 szt -
masło
200 g -
cukier waniliowy
1 szt -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
bakalie
500 g
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Żółtka oddzielić od białek i z białek ubić sztywną pianę.
Kiedy masło z cukrem zacznie nabierać gładkości,dodawać po łyżce piany,mąki i jednym żółtku.Tak na przemian nie przerywając ucierania.
Bakalie drobno posiekać.Można dobrać sobie te,które najbardziej lubimy,ale można użyć mieszanki keksowej.Ja tutaj dodałam mieszankę keksową 400 g i 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Bakalie połączyć z ciastem.
Dwie podłużne foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Wlać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut :-)
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się