Keks wielkanocny.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier drobny

    300 g
  • jajko

    10 szt
  • masło

    200 g
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • bakalie

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Żółtka oddzielić od białek i z białek ubić sztywną pianę.

Kiedy masło z cukrem zacznie nabierać gładkości,dodawać po łyżce piany,mąki i jednym żółtku.Tak na przemian nie przerywając ucierania.

Bakalie drobno posiekać.Można dobrać sobie te,które najbardziej lubimy,ale można użyć mieszanki keksowej.Ja tutaj dodałam mieszankę keksową 400 g i 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Bakalie połączyć z ciastem.

Dwie podłużne foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Wlać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 09.03.2014 01:17
Głos oddany.
anemon 08.03.2014 07:10
Lubię keksy z dużą ilością bakalii.
Kejti 28.02.2014 23:41
Blaszki 10 X 30.
Anonimowy 28.02.2014 22:07
proporcje na jakiej wielkości blaszki?
adelajda 28.02.2014 20:41
Świętami zapachniało :)
cukiereczek 28.02.2014 18:55
z dużą ilości bakali Lubię to
sasanka 28.02.2014 18:30
Trzeba wypróbować na Wielkanoc :)
malaczarna23 28.02.2014 18:29
pyszny keksik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat