Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks wielkanocny

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszny, pełen bakalii, keks wielkanocny. To tradycyjne ciasto, które swoim smakiem wzbogaca menu wielkanocne.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
cukier drobny 300 gramów
jajko 10 sztuk
masło 200 gramów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Keks wielkanocny

To jest przepis na keks wielkanocny z dużą ilością bakalii. Z tych proporcji wychodzą dwie keksówki ciasta. Ciasto jest zwarte, pachnie wanilią, masłem i bakaliami. Najlepiej dodaj mieszankę keksową, która zawiera suszone owoce i orzechy.

Będziesz potrzebować 2 foremki keksowe.

Ciasto:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek i z białek ubić sztywną pianę.

2. Kiedy masło z cukrem zacznie nabierać gładkości, dodawać po łyżce piany, mąki i jednym żółtku. Tak na przemian nie przerywając ucierania.

3. Bakalie drobno posiekać. Można dobrać sobie te, które najbardziej lubimy, ale można użyć mieszanki keksowej. Ja tutaj dodałam mieszankę keksową 400 g i 100 g posiekanych orzechów włoskich.

4. Bakalie połączyć z ciastem.

5. Dwie podłużne foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Wlać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut 

Keks to rodzaj ciasta, które pieczemy najczęściej na święta wielkanocne. Obok babki, mazurka i sernika, to jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.03.2014 01:17
Głos oddany.
anemon 08.03.2014 07:10
Lubię keksy z dużą ilością bakalii.
Kejti 28.02.2014 23:41
Blaszki 10 X 30.
28.02.2014 22:07
proporcje na jakiej wielkości blaszki?
adelajda 28.02.2014 20:41
Świętami zapachniało :)
cukiereczek 28.02.2014 18:55
z dużą ilości bakali Lubię to
sasanka 28.02.2014 18:30
Trzeba wypróbować na Wielkanoc :)
malaczarna23 28.02.2014 18:29
pyszny keksik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak