Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ABC Przyprawiania: Najostrzejsze musztardy - dla fanów pikantności

ABC Przyprawiania: Najostrzejsze musztardy - dla fanów pikantności

Musztarda jest produktem, który kochają Polacy. Zaostrza smak i dodaje charakteru każdemu daniu. To nieoceniona towarzyszka spotkań przy grillu i nie tylko. Bardzo często sięgamy po jedną, ulubioną i tę samą musztardę od wielu lat. Takie sprawdzone rozwiązania dają nam gwarancję dobrego smaku. Z drugiej strony jednak stoją kulinarne eksperymenty. Potrafią przynieść wiele przyjemności i ogromną satysfakcję, nie tylko z samego gotowania. Czytaj dalej i sprawdź, jak powstaje ten produkt, jakie są rodzaje musztard i co do wyboru mają fani ostrych smaków. Która musztarda jest najbardziej pikantna?

Musztarda - co warto o niej wiedzieć?

Historia musztardy jest bardzo długa, ale przy tym całkiem ciekawa. Już w starożytności ją znano, ale minęło jeszcze kilka wieków zanim zyskała popularność. Podobno wynaleźli ją Rzymianie, którzy zaliczyli wiele kulinarnych odkryć. 

Podstawowym składnikiem musztardy jest gorczyca w zalewie z octu i wody. W zależności od oczekiwanego smaku dodawane są również różne przyprawy i inne składniki. Z najbardziej podstawowej wersji doszliśmy obecnie do kilkunastu najróżniejszych połączeń smakowych. 

Ostre smaki musztard – gdzie szukać najwyższej pikantności? 

W musztardach ostrych mogą znaleźć się np. papryczki jalapeño czy chrzan, a nawet piwo lub whisky. Pikantny, jednocześnie ostry i lekko kwaśny smak musztardy jest bardzo charakterystyczny. Musztarda jest oczywiście klasycznym dodatkiem do kiełbasy czy innych grillowych dań, ale stanowi też podstawę wielu sosów do sałatek (na zimno) i mięs (na ciepło).

skala ostrości musztard

 

Musztarda czeska Prymat – słodycz i ostrość

Musztarda czeska charakteryzuje się delikatną ostrością, połączoną z wyjątkową słodyczą. To smak dla osób lubiących dodać ostrości do swoich dań, a przy tym czymś ją przełamać. Dlatego ten produkt ma bardzo wiele zastosowań. Nie dominuje w daniu, ale przyjemnie je dopełnia. Musztarda ma kremową konsystencję. Wyczuwalne są w niej białe i zielone ziarna gorczycy. 

Czeska musztarda będzie idealnie dopełniać smak sałatek, lekkich przekąsek i sosów. Pasuje też do kanapek i oczywiście, jak każda musztarda, do dań z grilla. 

Musztarda z whisky - ciekawy aromat i pikantność

Musztarda z whisky powstaje na bazie czarnej gorczycy. Jest ostra i bardzo aromatyczna. Wyróżnia ją delikatna słodycz, którą docenią nie tylko miłośnicy ostrej kuchni. To bardzo ciekawe połączenie aromatów whisky i mocnej ostrości. 

Ta musztarda ma wiele zastosowań. Nadaje daniom oryginalny charakter. Możemy wykorzystać ją do glazurowania oraz jako marynatę do drobiu, czerwonych mięs i ryb.

Musztarda sarepska - klasyka ostrości

Musztarda sarepska cieszy się w Polsce ogromną popularnością. W skali od 1 do 4 jej ostrość jest oceniana na poziomie 3. Ma gruboziarnistą fakturę białej i czarnej gorczycy oraz niezwykle intensywny smak.

Musztarda sarepska to produkt uniwersalny. Sprawdza się zarówno jako dodatek do kanapek czy mięs, jak i w postaci marynaty. Będzie też znakomitą bazą do sosów musztardowych. Wystarczy dodać odrobinę, aby uzyskać przyjemną ostrość dania.

musztarda sarepska michel moran

Musztarda bardzo ostra – inaczej rosyjska

Jej nazwa mówi sama za siebie. Musztarda bardzo ostra ma w składzie pikantną, czarną gorczycę, która odpowiada za mocny, zdecydowany smak. To wybór dla osób lubiących dobrze doprawione dania. Tym, co jeszcze wyróżnia tę musztardę, jest jej gruboziarnista struktura.

Musztarda bardzo ostra Prymat, wcześniej znana jako “musztarda rosyjska”, to najpikantniejszy produkt oparty na klasycznym smaku musztardy. Nie zawiedzie osób, które szukają w kuchni ostrych smaków. Świetnie pasuje do cięższych mięs, karkówki czy kiełbasy z grilla.

Dla prawdziwych fanów piekielnych smaków – musztarda jalapeño

Jeśli musztarda bardzo ostra to dla Ciebie za mało, wybierz musztardę jalapeño. To produkt z dodatkiem czerwonej papryki jalapeño. Każdy, kto choć raz jej spróbował wie, że połączenie jej pikantności i musztardy da naprawdę mocny efekt! Jednocześnie musztarda ta nie jest przytłaczająca, nie będziemy czuć tylko palenia na języku i w gardle. Musztardę można dodać w mniejszej ilości czy wymieszać ją z majonezem, musztardą czy innym dodatkiem. Stworzymy w ten sposób świetny sos!

Musztardy pikantne Prymat - którą wybierasz?

Musztarda jest produktem, którego nie może zabraknąć w naszej lodówce. Dodajemy ją do śniadań, obiadów i kolacji. Jest składnikiem sosów i dipów. Musztardy Prymat są dostępne nie tylko w sklepach stacjonarnych. Możemy również wygodnie zamówić je online. Sklep Prymat to miejsce, gdzie znajdziemy ogromną skarbnicę smaków. Różne stopnie ostrości musztardy i różnorodne dodatki sprawiają, że każdy znajdzie tu swój ulubiony produkt.

musztardy prymat dostępne online

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak