Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy na Wielkanoc to pyszny deser, który po spróbowaniu wywołuje szeroki uśmiech na twarzach wszystkich osób zgromadzonych przy świątecznym stole.
Z tego sprawdzonego przepisu dowiesz się jak zrobić najlepsze ciasto, słodką kajmakową masę oraz jak udekorować mazurek kajmakowy.
Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło, śmietanę i jajko. Zagniatamy szybko ciasto. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy najlepiej na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy prostokąt. Z odciętych kawałków wykrawamy paski, które posłużą nam na zrobienie ozdobnego rantu. Ja skręciłam dwa paski i ułożyłam na cieście.
Brzegi ciasta lekko smarujemy rozmąconym jajkiem lub wodą by paski się przykleiły. Wycięłam także ozdobne listki, które po upieczeniu posłużą jako dekoracja wierzchu mazurka.
Spód ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Masa kajmakowa: do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił. Masę gotujemy około 1,5 - 2 godzin aż zgęstnieje i stanie się karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy.
Gotową masą kajmakową smarujemy ciasto i dekorujemy według własnej woli. Mazurka odstawiamy, aby masa kajmakowa zastygła. Smacznego!