Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Grillowany ser halloumi na szpinaku, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(108)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Aromatyczne, pełne smaku danie inspirowane kuchnią grecką, czyli grillowany ser halloumi na szpinaku z oliwkami i suszonymi pomidorami. Trudno się oprzeć takim pysznościom - sami zobaczcie!

Składniki:

Składniki główne:

ser halloumi 250 gramów
szpinak baby 1 opakowanie
szalotka 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone Smak 6 sztuk
olej z suszonych pomidorów 4 łyżki
orzeszki pinii 2 łyżki
kapary 1 łyżka
oliwki czarne 5 sztuk
oliwki zielone 5 sztuk
konfitura figowa 1 łyżka

Marynata:

oliwa 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 3 łyżki

Do dekoracji:

bazylia kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grillowany ser halloumi na szpinaku, odc. 3

Grillowany ser halloumi to idealny dodatek do sałatek. Sprawdzi się także do szaszłyków, czy wege burgerów.

Aby podkreślić smak tego sera warto postawić na przyprawy - tutaj sprawdzą się gotowe mieszanki ale można przed zgrillowaniem oprószyć obficie go papryką.

Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zdjęciu z patelni. Zamiast patelni ryflowanej można skorzystać z tradycyjnego grilla.

Zaczynamy od posiekania czosnku. Następnie nalewamy oliwy do miski i dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku naszą marynatę przyprawą do dań kuchni włoskiej. Całość mieszamy. Ser halloumi kroimy w plasterki i wkładamy do marynaty.

Następnie ząbki czosnku kroimy w plasterki, siekamy szalotkę, białą część pora, oliwki zielone i czarne, przygotowujemy potrzebną ilość kaparów oraz kroimy suszone pomidory w paski. W garnku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i kolejno smażymy szalotkę, por i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy szpinak, suszone pomidory, zielone i czarne oliwki i kapary. Do smaku przyprawiamy całość kolorowym pieprzem. Następnie wrzucamy prażone orzeszki pinii i doprawiamy solą o obniżonej zawartości sodu. Nie smażymy szpinaku zbyt długo, by zachować jego chrupkość.

Na ryflowanej patelni grillujemy ser halloumi na złoty kolor.   

Sposób podania: Halloumi układamy na smażonym szpinaku z warzywami i podajemy z łyżką konfitury figowej. Na koniec możemy udekorować danie świeżymi listkami bazylii.

Ser halloumi pochodzi z Cypru. Jest wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Najczęściej podajemy go na ciepło - smażony lub grillowany.

Wypróbuj nasze przepisy na sałatki z serem halloumi. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak