Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grillowany ser halloumi na szpinaku, odc. 3
Grillowany ser halloumi to idealny dodatek do sałatek. Sprawdzi się także do szaszłyków, czy wege burgerów.
Aby podkreślić smak tego sera warto postawić na przyprawy - tutaj sprawdzą się gotowe mieszanki ale można przed zgrillowaniem oprószyć obficie go papryką.
Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zdjęciu z patelni. Zamiast patelni ryflowanej można skorzystać z tradycyjnego grilla.
Zaczynamy od posiekania czosnku. Następnie nalewamy oliwy do miski i dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku naszą marynatę przyprawą do dań kuchni włoskiej. Całość mieszamy. Ser halloumi kroimy w plasterki i wkładamy do marynaty.
Następnie ząbki czosnku kroimy w plasterki, siekamy szalotkę, białą część pora, oliwki zielone i czarne, przygotowujemy potrzebną ilość kaparów oraz kroimy suszone pomidory w paski. W garnku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i kolejno smażymy szalotkę, por i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy szpinak, suszone pomidory, zielone i czarne oliwki i kapary. Do smaku przyprawiamy całość kolorowym pieprzem. Następnie wrzucamy prażone orzeszki pinii i doprawiamy solą o obniżonej zawartości sodu. Nie smażymy szpinaku zbyt długo, by zachować jego chrupkość.
Na ryflowanej patelni grillujemy ser halloumi na złoty kolor.
Sposób podania: Halloumi układamy na smażonym szpinaku z warzywami i podajemy z łyżką konfitury figowej. Na koniec możemy udekorować danie świeżymi listkami bazylii.