Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka z pieczonym burakiem, halloumi i tuńczykiem, DS XVI, odc. 16

5.0
(58)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Uwielbiamy jeść kanapki na śniadanie, lunch czy kolację, dlatego dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gust każdemu! Pyszna, mięciutka ciabatta z pieczonym burakiem, serem halloumi i tuńczykiem, to propozycja która zachwyci Was smakiem!

Składniki:

Składniki pieczone buraki:

buraki 2 sztuki
oliwa 3-4 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka

Grillowany ser:

ser halloumi 250 g
oliwa 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Ciabatta:

ciabatta 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka

Do podania:

pomidory suszone Smak 4 sztuki
tuńczyk w oliwie z oliwek 1 opakowanie
sałata rzymska 2-4 liście
oregano świeże
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Upieczone buraki warto kroić w rękawiczkach. Dzięki temu unikniemy trudnego do zmycia zabarwienia skóry. Cienkie plastry buraków w łatwy sposób przygotujemy przy użyciu mandoliny.

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka z pieczonym burakiem, halloumi i tuńczykiem, DS XVI, odc. 16

Jeśli szukacie pomysłów na pyszne i nietuzinkowe kanapki to wykorzystajcie ten przepis.

Ser halloumi ma jedną wielką zaletę - pod wpływem temperatury nie zmienia swojej konsystencji. Wprost idealnie nadaje się do kanapek czy sałatek. Wystarczy dobrać do niego tylko odpowiednie dodatki - tutaj pieczony burak, pyszna ciabatta i duża ilość warzyw, zdecydowanie robią swoje.  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nakłuwamy widelcem. Przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej, takie, aby owinąć buraki i formujemy „sakiewki” (dla każdego buraka osobno).

2. Buraki w folii skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, a następnie posypujemy suszoną natką pietruszki, solimy i pieprzymy. Dokładnie zawijamy buraki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy będą gotowe, wyjmujemy z folii i studzimy. Upieczone i ostudzone buraki kroimy
w cienkie plastry.

3. Gdy buraki się pieką, przygotowujemy marynatę do sera halloumi. Do miski wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy sól i pieprz oraz suszoną bazylię. Dokładnie łączymy składniki. Ser halloumi kroimy w plastry. Każdy z nich za pomocą pędzelka smarujemy marynatą z obu stron i odstawiamy na 10 minut.

4. Ciabatty przekrawamy, skrapiamy od wewnętrznej strony łyżką oliwy i posypujemy suszonym oregano. Patelnię grillową smarujemy pozostałą oliwą. Gdy się rozgrzeje, układamy na niej bułki przyprawą do dołu i grillujemy z jednej strony.

5. Kiedy bułki będą gotowe zdejmujemy je a, na patelnię, na której się grillowały, dolewamy łyżkę oliwy i przekładamy zamarynowany ser halloumi. Grillujemy ser minutę z każdej strony.

6. Suszone pomidory kroimy w paski.

7. Na każdej połówce bułki układamy plastry buraka, ser halloumi, suszone pomidory i odsączone kawałki tuńczyka.

SPOSÓB PODANIA:

Kanapki z pieczonym burakiem, grillowanym halloumi i tuńczykiem podajemy na liściu sałaty z dekoracją ze świeżego oregano.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak