Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z halloumi, pomidorami i jajkami przepiórczymi
Przepis na wegetariańską sałatkę w oryginalnym wydaniu. Ser halloumi to ser z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Wyróżnia się słodko-słonym smakiem i tym, że topi się w o wiele wyższych temperaturach niż pozostałe sery, dlatego idealnie nadaje się do przeróżnych typów dań. Sałatka z przepiórczymi jajami, roszponką, pomidorem malinowym i sosem to dobry pomysł na kolację, przekąskę lub przystawkę.
- sałatka na kolację
- pomysł na przekąskę
- sałatka z grillowanym halloumi
Sałatkę przed podaniem możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami.
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.
Halloumi to cypryjski ser, który jest zaliczany do serów półtwardych. W 46% składa się z wody. Można dodać go do dań bez lub z obróbką termiczną.
1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 3 minuty od zagotowania) z dodatkiem soli (aby skorupka nie popękała), a następnie obieramy je i przekrajamy na pół.
2. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
3. Na talerzach układamy kawałki sałaty lodowej, liście roszponki, pomidorki cherry oraz pokrojonego w plastry pomidora malinowego. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z limonki i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, którą serwujemy ze świeżym pieczywem.